Prvi pozitivan pacijent na koronavirus u Bihaću premješten je na odjel kao izliječen

Bihać

Na području Grada Bihaća u protekla 24 sata potvrđen je 1 novi slučaj pozitivan na virus COVID-19, čime je broj oboljelih na području grada iznosi 16 osoba. Nažalost, na području Grada Bihaća jučer je evidentirana još jedna smrt od koronavirusa, te su do sada evidentirana tri smrtna slučaja na području Grada Bihaća.

U Kantonalnoj bolnici u Bihaću je trenutno, na zaraznom odjelu šest pozitivnih pacijenata, pet osoba u izolaciji i jedna na intenzivnoj, na respiratoru. Pacijent iz Bihaća, prvi koji je primljen na liječenje, dva puta je negativan na retestu i premješten je na odjel kao izliječen.

Trenutno je u samoizolaciji po riješenjima nadležnih službi na području grada 609 osoba, dok je na području Unsko-sanskog kantona u samoizolaciji se nalazi 2772 osoba. Kada je u pitanju broj osoba kojima je isteklo riješenje o samoizolaciji na području grada Bihaća evidentirane su 209 osobe, a na području USK-a 1031 osoba.

(Napomena: podaci uzeti sa zvaničnih kanala i institucija).

Izolatorij Doma zdravlja Bihać opremljen i spreman za funkciju prijema lakše i srednje teških bolesnika oboljelih od koronavirusa sa maksimalno dostupnih 75 kreveta. Dom zdravlja Bihać tokom protekla 24 sata imao je 26 redovnih intervencija i pregleda. Kada je u pitanju koronavirus, uposlenici Doma zdravlja Bihać jučer nisu slali uzorke u Sarajevo na testiranje. Ispred ZU Doma zdravlja u funkciji je trijažni punkt koji je postavljen u krugu objekta, radi trijaže svih pacijenata koji ulaze u ovu zdravstvenu ustanovu. 

Na području Grada Bihaća u protekla 24 sata evidentirano je 1 narušavanja javnog reda i mira, dok je nije niti jedna evidentirana saobraćajna nesreće. Vatrogasna jedinica Bihać imala je intervencije u naselju Vikići gorjela je šuma (požar ugašen) i naselju Ripač gorjela trava i nisko raslinje (požar ugašen). 

  Tokom proteklog dana članovi štabova civilne zaštite po mjesnim zajednicama izvršili su redovnu kontrolu osoba kojima su izdata rješenja o samoizolaciji ili zdravstvenom nadzoru zbog preventivne zaštite od koronavirusa COVID-19. Članovi štabova, istovremeno su u svim mjesnim zajednicama Grada Bihaća obišli su starije osobe i porodice u stanju socijalne pomoći.  

Tokom jučerašnjeg dana volonteri Crvenog križa Bihaća obavili su 2 kupovine, te podijelili 14 prehrambenih paketa za socijalno ugrožene građane. Javna kuhinja Imaret, Merhamet nastavila sa podjelom toplih obroka i paketa, a javna kuhinja PD Horizont podijelila 180 toplih obroka i prehrambenih paketa. 

Vatrogasna jedinica Bihać izvršila sapiranje i dezinfekciju ulica Reisa M. Omerovića, dvorana Luke, Mirze Delibašića, Mimara Hajredina, Bosanskih Gazija, Branka Ćopića, Križ, Žegarska ulica i Zavalje. 

JKP Komrad je izvršio sapiranje ulica svih ulica na području MZ Izačić. 

U toku je izvođenje građevinskih radova na izgradnji privremenog migrantskog centra na lokalitetu Lipa. Vrši se redovan odvoz smeća. Vodosnabdijevanje na području Grada Bihaća odvija se bez poteškoća i prekida. Voda na svim izvorištima koja su pod nadzorom JP „Vodovod“ Bihać je zdravstveno ispravna. Snabdijevanje električnom energijom na području grada Bihaća odvija se bez ikakvih poteškoća. PTT saobraćaj se odvija bez poteškoća.