Prvi veliki laboratorij za proizvodnju droge kaptagon otkriven u Iraku

.
Vlasti u Iraku u nedjelju su saopćile da su pronašli lokaciju u pokrajini koja graniči sa Saudijskom Arabijom gdje se proizvodi kaptagon, što je rijetko otkriće u zemlji koja je postala tranzitna ruta za tu drogu.

 

"Danas je, možda po prvi put, pronađen laboratorij u kojem se proizvodi kaptagon", rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova general Saad Maan.

Irak je dugo bio tranzitna zemlja za kaptagon, stimulans sličan amfetaminu koji muči Bliski istok, ali dužnosnici kažu da je također postao potrošačko tržište za tu drogu.

Laboratorij je otkriven u južnoj pokrajini Muthana, a vjeruje se da je Saudijska Arabija najveće tržište za ovu drogu.

Ministarstvo nije objavilo da li ima uhapšenih, ali je saopćilo da se na lokaciji nalaze mašine koji mogu proizvoditi tablete kaptagona, kao i 27,5 kilograma sirovina.

Velika većina regionalnog kaptagona, koji je svoje ime dobio po nekoć legalnoj upotrebi droga za borbu protiv narkolepsije, proizvodi se u Siriji - još jednom iračkom susjedu, i Liban.

Kaptagon je mješavina amfetamina poznata i kao "kokain za siromašne" - jedna je od popularnijih rekreativnih droga među mladima na Bliskom istoku.