Prvo vatrogasno vozilo iz firme "Su-ad" predato Gradu Živinice

Vrijednost vozila je 261 000 KM sa PDV-om”, kazao je vlasnik firme “Su-ad” Suad Bešlić.

Prvo vatrogasno vozilo koje je u proizvedeno u Živinicama, danas je predato Gradu Živinice. Vatrogasno vozilo napravljeno je u fabrici “Su-ad” koja je u vlasništvu Kalesijca Suada Bešlića.

”Firma 'Su-ad' nastala je iz firme “Sućo” i već godinu dana poslujemo u Živinicama. Što se tiče vatrogasnog vozila moja ideja je bila da napravim jedno vozilo koje je višnamjensko, koje je i interventno i kombinovano. Radili smo na šasiji Mercedesa i ovo je jedno od prvih vozila što je uopće u Evropi urađeno na ovoj šasiji i na ovaj način. Vrijednost vozila je 261 000 KM sa PDV-om”, kazao je vlasnik firme “Su-ad” Suad Bešlić.

Prema riječima gradonačelnika Samira Kamnjakovića ovo je prvi put da je Grad uspio kupiti novo vatrogasno vozilo, a zadovoljstvo je veće što je kompletno vozilo proizvedeno u Živinicama.

”Ovo je vrlo bitna stvar jer daje sigurnost našim građanima u gradu i prigradskim naseljima kako za materijalno-tehnička sredstva tako i za samu sigurnost građana. Prije tri godine Profesionalna vatrogasna jedinica nije imala osnovne uslove za rad od lične zaštite do zaštite građana, to smo uspjeli prevazići. Prije mjesec smo nabavili i novo komandno vozilo” istakao je gradonačelnik Kamenjaković.

Image

Vatrogasno vozilo je od strane gradske uprave predato vatrogascima PVJ Živinice, koji su istakli da će vozilo imati 80% funkcije odnosno da će 80% stvari kojima se bave obavljati sa pomenutim vozilom.

“U ovom vozilu se nalaze mnoge prednosti što se tiče i gašenja požara i tehničkih intervencija i spašavanja iz vozila, raspolaže sa alatima. Ima i svoju ekonomsku opravdanost kroz sve te upotrebe. Mnogo je razloga da sa sigurnošću možemo reći da je pun pogodak”, kazao je komandir PVJ Živinice Zijad Puzić.

Najvažnije je, prema riječima gradonačelnika Živinica, da su se u Bosni Hercegovini počeli finalizirati proizvodi, da iz naše zemlje izlazi gotov proizvod, da na vozilu piše Bosna i Hercegovina. Firma “Su-ad” ima ugovor sa Austrijskom firmom te vrše izvoz za Njemačku, Hrvatsku, Norvešku..