Velika Kladuša: PS u januaru evidentirala 76 slučajeva u kojima su učestvovali migranti

Sa aspekta migrantske krize stanje javne sigurnosti na području općine Velika Kladuša u mjesecu januaru ove godine bilo je zadovoljavajuće, navodi se u Informaciji koju je Općinskom vijeću općine Velika Kladuša dostavila Policijska stanica Velika Kladuša. U navedenom periodu policijski službenici su evidentirali 76 prijava od kojih je 8 krivičnih djela, 2 narušavanja javnog reda i mira, jedna saobraćajna nezgoda i 65 incidenata u kojima se nisu stekla obilježja krivičnog djela ili prekršaja, a u koje su bili uključeni migranti.

Prema strukturi krivičnih djela desile su se 4 teške krađe, te po jedan slučaj krađe, izazivanja opće opasnosti, razbojništva i posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga. Od prijavljenih 8 krivičnih djela 6 ih je razriješeno, a počinitelji svih krivičnih djela su migranti.

Kod narušavanja javnog reda i mira radilo se o fizičkom napadu na službenike zaštitarske agencije i IOM-a od strane migranata, kako prenosi RKV.

U strukturi 65 incidenata u kojima su prijavljeni migranti prednjače provale u kuće i pomoćne objekte u privatnom vlasništvu – 10, krađa odjeće, obuće i prehrambenih artikala iz trgovačkih centara i benzinskih pumpi – 10, provale u putničke automobile – 5, pokušaj provale u u kuću – 5, tuča između migranata u privremenom centru „Miral“ – 5, svađe među migrantima – 4, provale u teretna vozila – 4, a evidentirane su i krađe mobitela, uznemiravanje građana, uznemiravanja osoblja IOM-a i drugi slučajevi. U informaciji se navodi da je među incidentnim slučajevima bilo i samopovrijeđivanje migranta, povrjeđivanje migranta od strane Hrvatske policije, fizički napad na migranta od strane nepoznatog lica, izazivanje požara od strane migranta i međusobne krađe između migranata.

U januaru 2019. godine se broj evidentiranih migranata kretao od 600-850. Najveći broj ih je evidentiran 28. januara – 887. Još uvijek je prisutan trend vraćanja manjih grupa migranata od strane Hrvatske policije zatečenim u ilegalnim prelascima granice. Sa 31. januarom 2019. godine utvrđeno je da u privremenom humanitarnom centru Miral boravi ukupno 860 migranata iz Afrike i Azije, navodi se u Informaciji.