Psi lutalice na ulicama: Dugogodišnji problem trenutno u drugom planu

asd
Prisutnost pasa lutalica na ulicama dugogodišnji je problem koji još uvijek nije riješen u gradu Bihaću. Prema procjeni Veterinarske stanice njihov broj se kreće i preko 3000 što građane ometa u svakodnevnom životu te predstavlja opasnost po sigurnost pogotovo djece. Razlog ovolikog broja ovih životinja koje su bez nadzora je neodgovorno vlasništvo za koje još uvijek ne postoje dovoljno oštre sankcije koje bi smanjile ovu pojavu...

BIHAĆ, 27. septembra - U posljednjih nekoliko godina kao dio rješenja problema pasa lutalica, Veterinarska stanica Bihać udomila je preko 1000 pasa u zemlje EU.

Cijeli proces nije stao ni tokom pandemije iako je i u tom pogledu bila otežavajuća sama procedura udomljavanja. Naime, da bi jedan pas bio transportiran iz naše zemlje potrebno je provesti niz procedura koje traju i po nekoliko mjeseci. Sve se mora provesti prema propisima koje nalažu Zakon o dobrobiti životinja i Zakon o veterinarstvu, te tek tada na osnovu ugovora između BIH i evropskih država može se obaviti njihovo prebacivanje u inostranstvo.

I pored aktivnosti kojima je u kontinuitetu smanjivan broj pasa lutalica na ulicama Bihaća, kap je to u moru kako bi se riješilo postojeće stanje, ističu u Veterinarskoj stanici. A psi koji slobodno borave na gradskim ulicama uz djecu ali i odrasle veliki su problem i za odgovorne vlasnike kućnih ljubimaca koji vrlo često imaju neugodna iskustava tokom boravka na otvorenom.