Psi lutalice svakodnevna opasnost za učenike osnovnih škola u Bihaću

Ujedi pasa lutalica u posljednje vrijeme su sve učestalija pojava što potvrđuju i napadi na učenike i uposlenike osnovnih škola zbog čega više nisu sigurni ni u školskim dvorištima a kamo li na putu od kuće do škole i nazad. Uprave škola i vijeća roditelja svojim su apelima reagirali na napade i ujede pasa lutalica zahtjevajući od Gradske uprave Bihaća, JKP „Komrad“ i Veterinarske stanice Bihać da na kvalitetan način konačno riješe problem pasa lutalica.

Samo u protekle tri sedmice psi lutalice su nanijeli teške tjelesne povrede učenici drugoga i učeniku petoga razreda bihaćke Osnovne škole „Harmani 2“, a kako kaže direktor Amir Fajić, ovaj problem traje već godinu dana, do sada su psi lutalice napali tridesetak učenika, roditelja i uposlenika.

U više navrata Vijeće roditelja i Uprava škole dopisima su se obraćali nadležnim institucijama čiji predstavnici obiđu školu ali se ti isti psi i dalje zadržavaju oko škole. Većina napada se desi na putu od kuće do škole i nazad pa više nije problem samo krug škole.

Odlukom Gradskoga vijeća Bihaća JKP „Komrad“ nadležno je da s gradskih ulica uklanja pse lutalice. Dnevno ih ukloni i do desetak.

Izvršni direktor Mehura Selimović smatra kako se svi subjekti koji rješavaju problem pasa lutalica, nisu dovoljno angažirali. Psi lutalice su i dalje na gradskim ulicama s tendencijom povećanja njihovog broja čemu doprinosi razmnožavanje, dovođenje pasa lutalica na područje grada, nesavjesni građani koji svoje kućne ljubimce ostavljaju napuštene, nesređeno stanje u azilu.

Radnici „Komrada“ nakon što uhvate pse lutalice predaju ih osoblju Veterinarske stanice Bihać koji se o njima dalje brinu.