Policijski službenici iz Cazina rasvijetlili osam krivičnih djela

Policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije iz Cazina su na osnovu operativnih saznanja i poduzimanjem niza operativno taktičkih mjera i radnji rasvijetlili osam krivičnih djela - teška krađa, koja su od strane nepoznatog lica ili više njih izvršena od mjeseca decembra 2018. do marta 2019. godine i to:

U mjesecu decembru 2018. godine:
-    provalna krađa u Osnovnu školu "Cazin II", iz koje su tom prilikom otuđena tri prijenosna računara (laptop) te snimač video nadzora;
-    provalna krađa u trgovinu d.o.o. „Džan-Comerc“ u mjestu Pećigrad. iz koje je tom prilikom otuđena veća količina cigareta i snimač video nadzora.

U mjesecu januaru 2019. godine:
-    provalna krađa u prostorijama Central osiguranja i tehničkog pregleda vozila, iz kojih je tom prilikom otuđen novac u iznosu 4.200 KM, snimač video nadzora i kofer sa sitnim alatom.

U mjesecu februaru 2019. godine:
-    provalna krađa u Osnovnu školu u mjestu Šturlić,iz koje je tom prilikom otuđen novac u iznosu 800 KM;
-    provalna krađa u Osnovnu školu U mjestu Skokovi iz koje je tom prilikom otuđen novac u iznosu 165 KM;
-    provalna krađa u Osnovnu školu u mjestu Ćoralići iz koje je tom prilikom otuđen novac u iznosu 70 KM, jedan prijenosni računar (laptop) i jedan profesionalni fotoaparat;
-    provalna krađa u Osnovnu školu u mjestu Liskovac iz koje je tom prilikom otuđen jedan TV prijemnik i snimač video nadzora.

U mjesecu martu 2019. godine provalna krađa u Osnovnu školu u mjestu Stijena, iz koje je tom prilikom otuđen jedan prijenosni računar (laptop), jedno tablet računalo i dva mrežna usmjerivača (rutera).

Zbog postojanja osnove sumnje da je izvršio navedena krivična djela, slobode je lišen i kriminalistički obrađen A. P., rođen 1986. godine iz Velike Kladuše, dok su Z. B.. rođen 1963. godine iz Velike Kladuše i R. P., rođen 1992. godine, iz Velike Kladuše kriminalistički obrađeni zbog sumnje da su podstrekavali, odnosno prikrivali izvršioca navedenih krivičnih djela.

Uz Naredbu za pretres izdanu od strane sudije za prethodni postupak Općinskog suda u Cazinu, izvršen je pretres pet porodičnih kuća i pratećih objekata osumnjičenih lica te su tom prilikom pronađeni predmeti iz krivičnih djela kao i  predmeti koji su korišteni za izvršenje.

Nakon kompletiranja predmeta navedena lica su uz izvještaje o krivičnim djelima predana na dalje postupanje Tužilaštvu USK-a.