PU Cazin zabilježila čak 12 intervencija u protekla 24 sata

Jjj

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od 9°C. Prema posljednjim dostupnim podacima na voda.ba vodostaj Mutnice iznosi 91,00 cm.

Policijska stanica Cazin imala je čak dvanaest intervencija u protekla 24 sata.

Krivično djelo “krađa” dogodilo se u naselju Urga – Tržac, dok je javni red i mir remećen devet puta. Lica su zatečena prilikom prosjačenja na Trgu Zlatnih ljiljana (2x), u Stijeni i Ulici cazinskih brigada. Nedolično i drsko ponašanje evidentirano je u mjestu Ćoralići, a vršenje fizioloških potreba na javnom mjestu u Polju. Došlo je i do fizičkog napada te drskog ponašanja u Pećigradu. Na Ćupriji i u Ulici bošnjačkih šehida došlo je do nepostupanja po mjerama državnog organa, odnosno nepostupanja po Naredbi o ograničenom kretanju u vremenskom periodu 23:00-05:00 sati.

Kada je u pitanju sigurnost u saobraćaju, u Jošanima je došlo do sudara 2 m/v, u kojem niko nije povrijeđen. Na Trgu Zlatnih ljiljana također je došlo do nesreće u kojoj su učestvovala 2 m/v, na kojima je pričinjena materijalna šteta. Niko nije povrijeđen.

Vatrogasna jedinica je imala mirnu noć bez intervencija.

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 24 pacijenata dok je sanitet korišten dva puta.

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih neophodno je pridržavati se mjera prevencije koje su na snazi – držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja. Podsjećamo da je obavezno propisno nošenje zaštitnih maski (preko usta i nosa) u zatvorenom i otvorenom javnom prostoru, kao i ograničeno kretanje 23:00-05:00 sati”, napominju iz Civilne zaštite grada Cazin.

Vodosnabdjevanje je uredno, nema planiranih radova.

Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać-PJD Bihać obavještava kupce da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima na području Cazina dana 24.12.2020. godine doći do prekida u isporuci električne energije u poslovnim jedinicama prema slijedećem rasporedu: od 09:00 do 09:30 i od 15:00 do 15:30 sati za kupce trafo-područja: Trstovac, Farma Prkos, Gradina-Čardak, Prkos, Muranovići, Separacija Liđan, Betonara Vrelo, Dehidratorska Vrelo, Vrelo, te od 09:00 do 15:30 sati za trafopodručja: Kula, GSM Vrelo, Osredak, Gradina.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, na smanjenu vidljivost zbog magle upozoravamo na autoputu A-1 Tarčin-Zenica, kao i na magistralnim putevima Teslić-Doboj-Gračanica, Lašva-Travnik, Ključ-Sanski Most-Prijedor i Livno-Tomislavgrad.

Na putevima u zapadnim krajevima upozoravamo na učestale jake udare vjetra. Kolovoz je pretežno mokar ili vlažan, a pažnju skrećemo i na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Povodom nastupajućeg praznika katoličkog Božića, danas od 12 sati do sutra (25.05.) do ponoći, zabranjuje se prevoz eksplozivnih materija na području FBIH.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Sarajevo-Tuzla, Nević Polje-Kaonik, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.