Pucanj iz topa podsjeća na davna vremena

Tobdžija Nagib Nago Hasanić već četvrtu godina pucnjem iz topa s maglajske Gradine označava kraj posta i početak iftara. Uz ezane s munara Kuršumlije, Nove gradske i ostalih džamija, građani Maglaja već su se navikli na povratak lijepe tradicije.

- Kada sam krenuo, mislio sam da će to biti samo za jedan ramazan. Ali, hvala Bogu, evo već četvrti ramazan dođe, a bit će ih i još. Građani su prezadovoljni, samo čekaju da čuju top i počnu s iftarom. Svi imaju lijepo mišljenje o ovom povratku u neka davna vremena - kaže Hasanić za Avaz.

Iz godine u godinu Nago unapređuje tehniku. Počelo je s topom iz kojeg se ispaljuje pirotehnika, a onda je prošle godine stigao i drveni top iz Bosanske Otoke, koji je načinio čuveni majstor Dursum Halilović. Ovog ramazana Nago je u tradicionalnoj bosanskoj muškoj narodnoj nošnji, a poklonio mu ju je načelnik Mirsad Mahmutagić. Kako nam priča, ove godine nabavka punjenja za top ide nešto lakše, jer mnogi žele dati svoj doprinos očuvanju ove lijepe tradicije.

- Općina iz budžeta izdvaja nešto više sredstava nego prošle godine. Ima i dobrih ljudi koji su već dali svoj prilog. Hvala svima koji su dali i koji će, ako Bog da, dati svoj prilog - dodao je Hasanić.