Pušači su izloženi većem riziku zaraze koronom, evo i zašto

.
Tokom konzumacije cigareta prstima se dodiruju usta

 

S obzirom da je COVID-19 bolest koja prvenstveno narušava funkciju respiratornog sistema, nameće se pitanje povećava li pušenje vjerovatnost intenzivnijih simptoma COVID-19 u slučaju zaraze te jesu li pušači u većem riziku za obolijevanje od korone?

Dišni putevi

Poznato je kako postoji značajna korelacija između pušenja i kardiovaskularnih bolesti te pušenja i raka pluća, ali veza između konzumiranja cigareta i korone nije potpuno jasna. Prema prvim istraživanjima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pušači su potencijalno izloženi većem riziku zaraze koronavirusom te intenzivnijim simptomima i posljedicama u slučaju zaraze.

Tokom konzumacije cigareta prstima se dodiruju usta i vrlo često nismo svjesni koliko nečistih površina dodirujemo, a samim time povećavamo vjerovatnost zaraze. Noviji trend među mladima su i e-cigarete te se vrlo često može vidjeti dijeljenje iste cigarete, što, također, povećava mogućnost zaraze.

Dosadašnja istraživanja upućuju na to da e-cigarete smanjuju funkciju imunoloških stanica dišnih puteva. Preciznije, riječ je o gubitku trepetljika na stanicama epitela, koje su zadužene za otklanjanje virusa i drugih štetnih mikroorganizama iz dišnih puteva i predstavljaju jedan od glavnih faktora nespecifične imunosti u borbi protiv infekcija.

Veći rizik

Kada su uništene, manja je mogućnost prevencije zaraze te veća vjerovatnost da mikroorganizimi, uključujući virus Sars-CoV-2 djeluju na respiratorne organe.

Istraživanje koje je provedeno na mladim ljudima upućuje kako pušači imaju od pet do sedam puta veću vjerovatnost zaraze. U drugoj studiji je utvrđeno kako hospitalizirani pacijenti koji imaju povijest pušenja imaju čak 14 puta veći rizik za pogoršanje simptoma.

Funkcija pluća smanjena

Kada su pluća pušača izložena infekciji koja štetno djeluje na dišne puteve, posljedice mogu biti veće, nego kod nepušača. Ukoliko su pluća već oštećena, njihova funkcija se dodatno smanjuje te ne mogu opskrbljivati organizam dovoljnom količinom kisika. Oštećenja stanica respiratornog epitela, također, onemogućuje izbacivanje štetnih tvari iskašljavanjem. Dodatno, veći je rizik nastanka hronične opstruktivne bolesti pluća kod pušača.

Manjak kisika

 

 

Pušači su pod većim rizikom od upale pluća te od akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS). Manjak kisika djeluje na krvotok i ostale organe, što izaziva oštećenje, često i akutno zatajenje bubrega, a moguć je i smrtni ishod.

Prema istraživanjima, COVID-19 ulazi u stanice pluća vežući se za receptor koji je ustvari molekula angiotenzin II kovertirajućeg enzima. Molekula ACE2 razgrađuje angiotenzin II u angiotenzin što se suprotstavlja vazokonstriktivnom i proliferativnom djelovanju angiotenzina II.

Konzumacija cigareta povećava količinu ACE2. Kao membranski protein, ACE2 je prisutan u plućima, srcu, bubrezima i crijevima, a simptomi koronavirusne bolesti prate raspodjelu receptora za ACE2 po tkivima.

Savjet je:

1. Pokušajte smanjiti broj cigareta koje svakodnevno konzumirate.

2. Potražite podršku vašeg ljekara, psihologa ili članova porodice.

3. Pokušajte otkriti zdravije metode u borbi protiv stresa ili tjeskobe

4. Pluća se oporavljaju nakon prestanka pušenja.