Putin će prisiljavati strance koji dolaze u Rusiju da potpišu "sporazum o odanosti"

.
Predloženi sporazum uključivao bi klauzule o moralu, porodici, “propagandi o netradicionalnim seksualnim odnosima” i historiji

 

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova pripremilo je nacrt zakona koji bi prisilio strance da potpišu "sporazum o odanosti" koji im zabranjuje kritiziranje službene politike, diskreditiranje sovjetske vojne historije ili kršenje tradicionalnih porodičnih vrijednosti.

 

Otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio ulazak vojnika u Ukrajinu u februaru 2022., Rusija je uvela niz strogih zakona koji zabranjuju diskreditaciju vojske, dok su sudovi osudili opozicione aktiviste na duge zatvorske kazne. Kako se približavaju predsjednički izbori 2024., Putin je rat opisao kao dio egzistencijalne bitke sa Zapadom i rekao da će braniti rusku “svijetu” civilizaciju od, kako kaže, dekadencije Zapada.

Pripremljen nacrt zakona

Državna novinska agencija TASS objavila je da je ministarstvo unutrašnjih poslova pripremilo nacrt zakona koji bi prisilio sve strance koji ulaze u Rusiju da potpišu sporazum koji im u biti ograničava slobodu govora. Strancu u Rusiji bit će zabranjeno “miješati se u aktivnosti javnih tijela Ruske Federacije, diskreditirati u bilo kojem obliku vanjsku i unutrašnju državnu politiku Ruske Federacije, javne vlasti i njihove dužnosnike”, objavio je TASS.

Predloženi sporazum uključivao bi klauzule o moralu, porodici, “propagandi o netradicionalnim seksualnim odnosima” i historiji. Strancima bi se time zabranilo i “iskrivljavanje historijske istine o podvigu sovjetskog naroda u odbrani domovine i njegovom doprinosu u pobjedi nad fašizmom”.

 

Procjenjuje se da je Sovjetski Savez izgubio najmanje 27 miliona ljudi u Drugom svjetskom ratu i naposljetku potisnuo nacističke snage natrag u Berlin. Vlade odane Moskvi tada su preuzele vlast u dijelovima istočne Evrope.

Nisu precizirane posljedice

Reuters nije mogao neovisno provjeriti nacrt zakona. Ministarstvo unutrašnjih poslova nije odmah odgovorilo na upit. No zakon još nije službeno upućen u parlament, navodi Reuters. TASS nije precizirao kakve bi bile posljedice za strance ako prekrše sporazum.

Da bi nacrt postao zakon, dokument mora biti upućen u Dumu, donji dom ruskog parlamenta, proći kroz reviziju odbora i nekoliko čitanja prije nego što se pošalje Putinu na potpisivanje. Od početka rata u Ukrajini, Rusija je uvela brojna ograničenja strancima iz, kako ih naziva, “neprijateljskih zemalja”, odnosno onih koje su joj uvele sankcije.