Putin i Asad se sastali u Sočiju: Neke zemlje ne žele da se u Siriju vrati stabilnost

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad posjetio je u četvrtak ruskog predsjednika Vladimira Putina u njegovoj ljetnoj rezidenciji na Crnom moru radi razgovora o ratu u Siriji, objavio je Kremlj.

Od početka rata u Siriji 2011., Asad je rijetko putovao, a Rusiju je službeno posjetio tri puta, svaki put radi sastanka s Putinom.

lazak Rusije u sirijski sukob 2015. označio je prekretnicu u Asadovu korist i etablirao je kao ključnu silu na Bliskom istoku. 

Asad je u Sočiju čestitao Putinu na njegovu novom predsjedničkom mandatu, nakon reizbora u martu, i zahvalio ruskoj vojsci na podršci, prenosi Index.hr.

- Stabilnost se poboljšava i sve to otvara vrata za politički proces, koji smo započeli prije nekog vremena - rekao je Asad Putinu i dodao:

"Uvijek sam govorio i ponovo ponavljam da oduvijek svim srcem podržavamo politički proces, koji bi se trebao odvijati paralelno s ratom protiv terorizma. Znamo da to neće biti lako, jer postoje zemlje koje ne žele da se u Siriju vrati stabilnost - rekao je Asad.

Putin je, kako prenosi Kremlj, čestitao Asadu na važnim uspjesima na bojištu.

- Teroristi su položili oružje na ključnim lokacijama u Siriji, što je omogućilo obnovu sirijske infrastrukture", rekao je Putin.