Putin poručio da Rusija nema “ništa protiv” ukrajinskog članstva u EU-u

fsa

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u petak rekao da nema ništa protiv pridruživanja Ukrajine Europskoj uniji, nakon povijesne odluke Europske komisije da podupre zahtjev Kijeva za statusom kandidata.

“Nemam ništa protiv toga. To nije vojni blok. Pravo je svake države da pristupa gospodarskim savezima”, odgovorio je Putin u petak na pitanje o mogućnosti ukrajinskog članstva u EU-u, piše HINA.

Rusija godinama kritizira pokušaje Ukrajine da pristupi NATO savezu, što je postalo veliki uzrok napetosti između Moskve i zapada.

Prije no što je naredio desecima tisuća vojnika da u veljači uđu u Ukrajinu, Putin je tražio pravna jamstva Sjedinjenih Američkih Država da Ukrajina neće biti primljena u taj vojni savez.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je ranije u petak rekao da Moskva pomno prati ukrajinske napore da postane članica Unije, osobito u smislu povećane obrambene suradnje 27 država članica.

Ovo pitanje “iziskuje našu povećanu pozornost jer smo svi svjesni pooštravanja rasprava u Europi na temu jačanja obrambene komponente EU-a”, rekao je Peskov u telefonskom razgovoru s novinarima.

Putin se, govoreći na godišnjem gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu, zapitao je li “preporučljivo” za EU da primi Ukrajinu, rekavši da bi Kijevu trebale ogromne gospodarske subvencije, koje ostale članice Unije možda neće htjeti pružiti.

Europska komisija je u petak preporučila državama članicama EU-a da odobre kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju, a ista se perspektiva nudi Gruziji uz dodatne uvjete.