Putin prvi put u Ukrajini, nenajavljeno stigao u razoreni Mariupolj i vozio automobil gradom

.

Ruski predsjednik Vladimir Putin iznenada je posjetio Mariupolj nakon posjeta Krimu kako bi obilježio devetu godišnjicu pripajanja poluotoka Ukrajini, saopćio je Kremlj, što je njegovo prvo putovanje na teritoriju ukrajinske regije Donbas pod ruskom okupacijom od početka rata.

Predsjednik Vladimir Putin iznenada je posjetio Mariupol, izvještavaju ruski državni mediji, što je prvo putovanje čelnika Kremlja na teritorije ukrajinske regije Donbas pod ruskom okupacijom od početka rata.

Posjeta je uslijedila nakon što je Putin u subotu otputovao na Krim u nenajavljenoj posjeti povodom obilježavanja devete godišnjice ruske aneksije poluotoka od Ukrajine, i samo dva dana nakon što je Međunarodni krivični sud (ICC) izdao nalog za haopšenje ruskog lidera.

Ruska državna televizija je objavila da je Putin navodno samostalno vozio automobil ulicama Mariupolja te da je "ocjenjivao kvalitet cesta".

Mariupolj, koji je pao u ruke Rusije u maju nakon jedne od najdužih i najkrvavijih bitaka u ratu, bila je prva velika pobjeda Rusije nakon što nije uspjela zauzeti Kijev i umjesto toga se usredotočila na jugoistočnu Ukrajinu.

Putin je helikopterom odletio u Mariupolj, javljaju ruske novinske agencije pozivajući se na Kremlj. To je najbliže prvim linijama koje je Putin bio u prošlogodišnjem ratu. Vozeći se automobilom, Putin je obišao nekoliko četvrti grada, zaustavljao se i razgovarao sa stanovnicima.

Organizacija za sigurnost i saradnju i Ebropu (OESS) saopćila je da je rusko rano bombardiranje porodilišta u Mariupolju ratni zločin.

 

Foto: Twitter/Screenshot