Putin: Rusija je kupila vrijeme, spasila je živote

putin
On je izrazio uvjerenost da će se ruska ekonomija brzo revitalizirati

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da će biti uvedene nove mjere društvene podrške i poticaja za poslovnu zajednicu dok je pozdravio odgovor svoje zemlje na pandemiju koronavirusa.

Govoreći u televizijskom obraćanju, Putin je objavio da je Rusija prošla kroz najtežu fazu epidemije.

- Zajednički smo dokazali da smo u stanju da ispunimo i najteže zadatke – kazao je.

Putin je istaknuo da su rano uvođenje strogih sanitarnih kontrola na granicama, putna ograničenja i široke restriktivne mjere omogućili Rusiji da kupi vrijeme i uspori stopu zaraze. Putin je krajem marta uveo djelimičnu restrikciju ekonomskih aktivnosti koja je ostala na snazi do 12. maja, a većina ruskih regija uvela je stroge mjere blokade.

- Kupili smo vrijeme i ostvarili smo ono što je najbitnije – zaštitili smo ljudske živote – izjavio je Putin.

Rusija je u utorak potvrdila skoro 600.000 slučajeva zaraze – treći po veličini broj zaraženih u svijetu nakon Sjedinjenih Država i Brazila. Ruski broj preminulih od koronavirusa od 8.359 osoba, ipak, znatno je niži nego u mnogim drugim zemljama s manjim brojem stanovnika.

Putin je istaknuo da koronavirus još nije pobijeđen i zatražio je od Rusa da ostanu oprezni dok vakcina ne postane dostupna. Dodao je da je Rusija izvela 17 miliona testiranja na koronavirus, pomažući u primjećivanju pacijenata bez simptoma i suzbijanju širenja bolesti.

- Epidemija još nije završena, mi tek treba da privedemo kraju tu zarazu. Život se, međutim, vraća svojim običnim tokovima, svom normalnom ritmu – izjavio je ruski čelnik.

On je izrazio uvjerenost  da će se ruska ekonomija brzo revitalizirati kako bi nadoknadila gubitke nanešene epidemijom, prenosi AP.