Putin u panici zbog Trampa: Predsjednik Rusije dolazi u Srbiju u januaru s jasnim ciljem

Predsjednik Rusije Vladimir Putin dolazi u posjetu Srbiji 17. januara naredne godine, najavio je jučer predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako se konačno rješenje za kosovski problem približava, dvije najveće sile Rusija i Sjedinjene Američke Države bore se za dominaciju na ovim prostorima, piše "Blic.rs". Nakon pisma američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), u kojem poziva Aleksandra Vučića i Hašima Tačija na postizanje historijskog sporazuma, ruski predsjednik ne gubi vrijeme. Već poslije novogodišnjih praznika stiže u Srbiju da pokuša osujetiti dogovor koji smatra štetnim.

- Kako dogovor u Parizu 11. novembra nije postignut uprkos očekivanjima, Tramp je tu vidio priliku da preuzme ključnu ulogu i mentorstvo nad pregovorima - ispričao je izvor "Blica" iz diplomatskih krugova.

 

Zato je u pismu Tačiju rekao da je spreman ugostiti njega i Vučića u Bijeloj kući da bi rješenje problema zajedno proslavili.

To nije promaklo oku njegovog ruskog takmaca. Posjeta koja je trebala biti realizirana u novembru odgođena je, a predsjednik Aleksandar Vučić jučer je rekao da Putin dolazi 17. januara.

- Ovo je svojevrstan klinč Rusije i SAD i njihova borba za dominaciju na ovim prostorima. Putin je nervozan jer je Srbija rusko utočište na Balkanu i jedini saveznik. Strahuje da bi postizanjem sveobuhvatnog sporazuma njegova uloga i uloga Rusije oslabila - navodi sagovornik "Blica".

Baš zato, kažu izvori iz Moskve, u ruskim medijima posljednjih dana objavljuju se negativni tekstovi o Aleksandru Vučiću jer Putinu smetaju bliski odnosi srbijanskog predsjednika sa Zapadom, prije svega sa Berlinom.

Inače, Vučić je čestitao Putinu Dan radnika sigurnosnih organa, zahvalivši na principijelnom stavu Rusije po pitanju Kosova i izrazivši zadovoljstvo zbog Putinove predstojeće posjete.

- Dozvolite da izrazim i veliku zahvalnost povodom principijelnog stava Rusije po pitanju Kosova i aktivne podrške u međunarodnim organizacijama, a posebno u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda - napisao je Vučić.

Ambasador Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja podržao je Vučića i Srbiju na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a održanoj na prijedlog Srbije, a zbog formiranja Vojske Kosova. On je rekao da dijeli zabrinutost koju je predsjednik Srbije izrazio i istakao da je transformacija KBS-a u kosovsku vojsku kršenje Rezolucije 1244 i da ugrožava mir i sigurnost u regionu. On je ocijenio i da je KFOR selektivan u ispunjavanju svog mandata.

Tramp prvi put uključen u dijalog

Pismo Donalda Trampa pokazuje kolika je zainteresiranost SAD da se dođe do rješenja između Beograda i Prištine, kaže Vučić. On navodi da pismo govori da su SAD zainteresirane da se pregovori završe kompromisom i da je američki predsjednik prvi put uključen u dijalog.

- Ne mislim da će to biti lako niti jednostavno, ali mi nemamo alternativu. Moramo tražiti rješenje, da neko loše ne bi pronašlo nas - rekao je Vučić.

Izvor: