Putovanje preko dva kontinenta, dva mora i pet zemalja: Iz Istanbula u Kinu pošao prvi teretni voz

Voz
Prvi teretni voz koji prevozi robu iz Turske u Kinu krenuo je u petak iz Istanbula na put dug 8.693 kilometara na kojem će proći kroz dva kontinenta, dva mora i pet zemalja a do dolaska na odredište trebat će mu 12 dana.

 

“Prvi zvižduk iz Çerkezköya, odakle je voz krenuo, nagovještaj je nove ere za našu zemlju”, rekao je ministar prometa i infrastrukture Adil Karaismailoğlu tokom ceremonije otpreme voza na stanici Kazlıçeşme na evropskoj strani Istanbula, piše turski Daily Sabah.

Prolazeći ispod Bosfora kroz istanbulski tunel Marmaray, voz će slijediti Trans Kaspijski srednji koridor Istok-Zapad željeznicom Baku-Tbilisi-Kars. Proći će pored Istanbula, sjeverozapadne provincije Kocaeli, glavnog grada Ankare, centralne provincije Sivas i istočne provincije Kars, a zaustavit će se na stanici Akhalkalaki u Gruziji. Zatim će putovati preko Azerbejdžana i Kazahstana prije nego što uđe u kinesku provinciju Xi'an.

Voz nosi velike uređaje u 42 kontejnera, rekao je Karaismailoğlu.

“Danas prvi put naš voz pun izvoznih proizvoda kreće prema Kini. Ovaj proces je vrlo važan za buduću viziju izvoza Turske”, rekao je predsjedavajući Skupštine turskih izvoznika (TIM) Ismail Gülle.

Staza duga 8.693 kilometra uključuje 2.323 kilometra u Turskoj, 220 u Gruziji, 430 u Azerbejdžanu, 420 u Kaspijskom moru, 3.200 kilometara u Kazahstanu i 2.100 kilometara u Kini.

“Turska, globalni akter u središtu Evrope i Bliskog Istoka, sa svojim modernim transportnim sistemom, ekonomijom i kulturnim kontinuitetom, preduzima čvrste korake ka tome da postane logistička velesila”, rekao je Karaismailoğlu.

Naglasio je da zemlja ide čvrsto naprijed s velikim projektima, reformama i transportnom infrastrukturom koja je razvijena u posljednjih 18 godina.