Puzigaća: Nije se smjela dopustiti finansijska blokada Federacije BiH

Prve posljedice u obustavi isplata desile su se početkom februara kada je prestala mogućnost isplata obaveza iz 2019. godine.

– Nije se smjelo dopustiti da Federacija Bosne i Hercegovine zapadne u finansijsku blokadu i time bude ugroženo njeno kompletno funkcionisanje, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Drago Puzigaća, zamjenik predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH.

Smatra da je trenutno stanje u Federaciji Bosne i Hercegovine krajnje nezavidno, čak i alarmantno.

“Kako da nisu ugroženi svi građani FBiH. Nema nikakvih isplata, nema ništa. Do toga nije trebalo doći. Mislim da je trebalo donijeti odluku o privremenom finansiranju FBiH krajem prošle godine. Ima tu niz propusta svih. Kada bih bio neutralan, ne znam za koga bi rekao da je kriv pojedinačno. Krivi su svi. Jer, to se moglo na vrijeme uraditi i spriječiti nastala situacija”, rekao je Puzigaća.

Dok i dalje traje izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, sama Federacija BiH od petka, 1. februara, našla se u potpunom finansijskom kolapsu.

Naime, Federacija BiH se nalazi u krajnje nezavidnoj situaciji i došlo je do potpune finansijske blokade jer budžet za 2019. godinu koji je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ne može stupiti na snagu bez potvrde u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Prve posljedice u obustavi isplata desile su se početkom februara kada je prestala mogućnost isplata obaveza iz 2019. godine. To prvenstveno iz razloga jer ne postoji bar odluka o privremenom finansiranju do 31. marta 2019. godine, odnosno za prvi kvartal ove godine.

OHR, Delegacija EU u BiH, ambasada SAD-a i Njemačke u BiH upozorile su da Dom naroda Parlamenta FBiH u dosadašnjem sazivu nema legitimitet za donošenje odluka, pa tako ni potvrđivanje budžeta FBiH za 2019. godinu.
“Po meni i međunarodna zajednica unosi zabunu. Po meni, ako se mora, mora se zasjedati i u starom sazivu Doma naroda Parlamenta FBiH, da ne bude blokada. Što stari saziv nije održao sjednicu i donio, ako ništa, odluku o privremenom finansiranju”, pita Puzigaća.

Kaže kako je trebalo na vrijeme da se uspostavi vlast i da sve bude uredu, ali pošto nije, sada za rezultat imamo posljedice.

Puzigaća naglašava kako ga nisu kontaktirali ni predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara niti dopredsjedavajući Doma Jasenko Tufekčić oko mogućeg zasjedanja Doma naroda Parlamenta FBiH u starom sazivu.

Malo je izvjesno da će Centralna izborna komisija BiH utvrditi rezultate posrednih izbora za izbor novih delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH do kraja ove sedmice s obzirom na to da se tek za sutra najavljuje taj čin za Srednjobosanski i Bosanskopodrinjski kanton.

Istovremeno Hercegovačko-neretvanski delegate bira danas, a Zeničko-dobojski sutra, u četvrtak.

“Najvjerovatnije u petak, prekosutra bi trebali biti izabrani i delegati za Dom naroda Parlamenta FBiH u kantonu 10 (Livanjskom),” navodi Puzigaća, koji inače i dolazi iz tog kantona.

Kako je nakon prvog kruga potrebno provesti i drugi krug, te pustiti da prođe žalbeni rok na odluku CIK-a BiH o utvrđivanju i posljednjih rezultata izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH, male su mogućnosti i da proces bude okončan čak i tokom naredne sedmice.

“Mislim da bi se novi delegati Doma naroda mogli hitno sastati i potvrđiti budžet, a da li će se to tako brzo desiti, ostaje da se vidi”, istakao je Puzigaća.

Boračke organizacije dale su rok do 12. februara da se budžet FBiH usvoji, jer je to datuim kada počinje isplata penzija i naknada za više od 90.000 korisnika budžeta iz te oblasti.

Kasne i naknade i plaće zaposlenih u institucijama Federacije BiH.