PZU Al Hayek iz Cazina demantira cifre Zavoda za javno zdravstvo USK: “Broj novozaraženih je manji, a broj testiranih mnogo veći”

Al Hayek
Kome vjerovati?

 

Svjedoci smo da je treći talas koronavirusa pokucao i na vrata Unsko-sanskog kantona, po mnogim parametrima, u Bihaću je treći talas najizraženiji.

U Kantonu Sarajevo i Federaciji BiH su razliku u brojevima pravdali na način različitih vremena računanja, a na koncu su uveli i termin “najmanje”.

Međutim, nismo svjedočili reakcijama niti javnih, niti privatnih zdravstvenih ustanova kako demantuju navode Zavoda, koji su na kraju i zaduženi za statistiku, epidemiološku sliku, analizu i predlaganje mjera.

Naime, portal USN.ba je 22. marta ove godine objavio informaciju o broju zaraženih na području Unsko-sanskog kantona, koja se nalazi na službenoj stranici Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona i kao takva je službena informacija institucija vlasti, a ti brojevi sa kojima raspolaže Zavod za javno zdravstvo bi trebali biti osnovna materija za predlaganje mjera, za njihovo pooštravanje ili popuštanje.

Službena stranica ZJZ USK (foto:prnt scr)

Na objavljenu informaciju je reagirala PZU Al Hayek iz Cazina koja između ostalog demantuje informaciju koju objavljuje Zavod za javno zdravstvo USK i stavlja u znak pitanja kompletne informacije i brojeve objavljene proteklih dana. Ovakav podatak iz PZU Al Hayek iz Cazina da se mnogo više građana testiralo od prikazanog, te da je manji broj zaraženih od prikazanog, izaziva sumnju u manipulaciju sa brojem zaraženih.

U prilogu objavljujemo demantije PZU AL Hayek.