Rade Grujić osuđen na šest godina zatvora za silovanje Bošnjakinje kod Zvornika 1992. godine

N

Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom Radeta Grujića proglasio krivim za silovanje Bošnjakinje u selu nadomak Zvornika 1992. godine.

Grujić je osuđen da je, u svojstvu pripadnika čete Snagovo Teritorijalne odbrane Zvornik, silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Liplju 1992. godine, gdje se nalazio zatočen veliki broj civila bošnjačke nacionalnosti.

“Smatram da presuda nije zasnovana na dovoljno čvrstim dokazima, povjerenje je dato jednoj osobi koja je za vrijeme davanja iskaza bila konfuzna. Odbrana će se žaliti nakon što dobije presudu”, kazao je Petko Pavlović, advokat Grujića.

U optužnici Tužilaštva BiH ranije je, nešto detaljnije navedeno, da je Grujić u periodu od aprila do kraja jula 1992. godine za vrijeme rata u BiH, na području općine Zvornik, znajući za napad te da njegove radnje čine dio napada u svojstvu pripadnika čete Snagovo TO Zvornik, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe zajedničkog člana 3. Ženevske konvencije, tako što je prisilio jednu osobu na seksualni odnos.