On radi, lideri iz BiH ne!

Vrata Evropske unije otvorena su samo za Bosnu i Hercegovinu. Ne za kanton, disktrikt, ovaj ili onaj entitet. Samo za BiH.

No, ova i ovakva BiH nikada neće biti dio Unije.

Jasan dokument

Posljednji dokaz za to je Rezolucija Evropskog parlamenta o BiH usvojena ove sedmice.

Kristijan Dan Preda (Cristian), izvjestilac ovog tijela za našu zemlju, potrudio se da ovaj dokument, na koji se čekalo neuobičajeno dugo, bude sasvim jasan. U njemu se upozorava i na problem miniranog područja koje ugrožava živote više od 500.000 ljudi, rast radikalizacije i migrantski pritisak i institucije države, koje ne rade ništa...

Iznad svega, Rezolucija upozorava da vlasti u BiH ne rade u interesu svojih građana, već da su sve aktivnosti podređene šačici političara koji se bogate svađajući stanovnike ove države.

Kristijan Dan Preda (Cristian), izvjestilac EP za BiH, potrudio se da Rezolucija bude kruna njegovog rada. 

- Ove godine imat ćemo izbore za Evropski parlament i niko ne zna kakav će biti njegov sastav nakon toga. Ako se nastave sadašnji trendovi, svjedočit ćemo usponu ekstremista i desnice i ljevice. To će stvari učiniti još više nepredvidivim.

Tokom rasprave o BiH vidjeli smo samo izolirane glasove koji se protive proširenju EU. Ali, to bi se moglo prilično promijeniti. Upravo to mora biti dodatni motiv da ubrzate svoje integracijske procese u EU i napredujete najbrže što možete, poručio je preko „Avaza“ Preda, odmah nakon usvajanja teksta Rezolucije. 

Ponovo je upozorio da se s dodatnim odgovorima na Upitnik Evropske komisije predugo i nepotrebno čeka, da BiH sve više i više gubi vrijeme.

Kao da ga je slušao, Milorad Dodik je iskoristio priliku da se u Beču sretne s nekim od tih ekstremnih desničara i dogovori daljnju blisku saradnju.

Jesmo li vidjeli nekog drugog od „lidera“ iz BiH da radi nešto slično? Naravno da nismo.

Nije prazna priča

Dodik je svjestan da ljudi s kojima je sjedio, a bili su tu predstavnici dvije krajnje desne stranke iz Italije i Austrije koje sjede u vladama tih država, neće pobijediti. No, zna da će njihovi glasovi odlučivati o sastavu Evropske komisije. I kada sada čujemo da bi RS mogla promijeniti i svoj odnos prema EU, imajmo na umu da to nije tek prazna priča.

Dan Preda je uradio svoj posao i ovoga puta kako najbolje umije.

Jasenko Selimović, poslanik EP-a iz Švedske, pohvalit će ga za njegov rad i posebno skrenuti pažnju da u rezolucijama o BiH više nema priče o potrebi njene federalizacije.

Preda je tu igranku vješto smjestio na smetljište historije.

On predano radi i u interesu bh. građana.

A naši izabrani zvaničnici i dalje su preokupirani izbornim kombinacijama...

Politika i profesura

Dan Preda je rođen 26. oktobra 1966. godine. Osim što je poslanik Evropskog parlamenta, profesor je na Univerzitetu Bukurešt.

Ima bogatu političku karijeru u kojoj se ističe i bliskost s nekadašnjim rumunskim predsjednikom Trajanom Bašeskuom. Kada je on 2014. godine formirao svoju stranku, Dan Preda mu se priključio i uveo je u porodicu Evropske narodne stranke (EPP), najjače grupacije u EP.