Radnici GRAS-a uputili poruku vlastima KS: Je li vas strah i je li vas stid?

asd
Situacija u preduzeću GRAS nikada nije bila gora i ljudi su se od nemoći odlučili stupiti u štrajk glađu, kazao je Adnan Himzanija, predsjednik Sindikata radnika komunalne privrede FBiH. Radnici, vozači, upitali su vlasti u KS "Je li vas stid?" i poručili građanima da ne brinu te da gradski prijevoz neće biti obustavljen.

Himzanija je rekao kako “Vlada KS nikada nije htjela potpisati ugovor s GRAS-om da se zna koliko je dužno preduzeće, a koliko Vlada”. Tvrdi da je Vlada KS ostala dužna za subvencije, a da su “pritiscima natjerali Uprave da odustanu od tužbi teških 300 miliona KM”.

“Oni kažu da smo mi radnici krivi koji smo ih tužili i dobili na sudu. A oni su dozvolili da se ne plaća PDV. GRAS je dužan 150 miliona KM za PIO/MIO. Zbog toga radnici GRAS-a ne mogu ostvariti osnovno ljudsko pravo na penziju. Čekaju po godinu i po da je dobiju, a za otpremninu dobiju tri plate. Mi smo građani drugog reda. Pošteno uradimo posao. Svjesni smo da ima i neradnika, ali za to je kriva Uprava koja to dopušta”, rekao je Himzanija.

Pritisci Vlade za povlačenje tužbe

Dodaje da je kada je jedna od Uprava GRAS-a odlučila ući u proces tužbe zbog subvencija, “Vlada ih je ucijenila i morali su potpisati da se odriču tužbi i praštaju dug”.

“Ispaštaju samo uposlenici. Skupština KS se ponaša kao vlasnik samo kada rasparčava GRAS. Skidaju hipoteke. Poklonili su žičaru Gradu, depo, kosi lift. Uzeli su i dio ulice Džemal Bijedić. Proglasili su javnim dobrom i nisu nadoknadili GRAS-u ni feninga. Nisu ni bili dužni, ali mogli su dati neko zamjensko zemljište”, rekao je Himzanija.

Podsjetio je kako je, kada je žičaru preuzeo Grad, planirano bilo da GRAS upravlja donjim dijelom. Himzanija kaže kako to nikada nije realizovano.

“Najveća tuga je bila 2011/2012 kada je Vlada KS rekla da neće da ulaže pare u vozni park i od tada skrivaju probleme pod ćilim. GRAS od tada radi sa kapacitetom 40 posto od onog što bi trebalo. Linije, najveće bogatstvo GRAS-a, dali su konkurencijskoj firmi. Osam godina neplaćanja penzionog i zdravstvenog. Dali su sebi za pravo da to ne plaćaju i danas penzioneri/uposlenici nemaju tih osam godina. Priča se o pravljenju nove firme ‘GRAS 2’. To je ono što ni u jednom zakonu ne postoji. To ne može niko da shvati, ni naš advokat. Hoće da proglase stečaj pa da prave drugu firmu, a da dug ostane u toj firmi. A mi smo tjerali Vladu da plaća porez državi. Non sense je da Vlada krade porez državi”, rekao je Himzanija.

Nikada gora situacija

Kazao je kako radnici GRAS-a nemaju problema sa konkurencijom, ali da im nije jasno zbog čega Centrotrans ne podnosi Skupštini KS izvještaj s obzirom da iz budžeta dobija 4-5 miliona KM.

“Imamo nikada goru situaciju u GRAS-u. Kada daju platu radnicima pričaju o tome kao da su ima dali milione. A to je njihov posao”, rekao je Himzanija.

Dodao je kako ne krive samo ovu, već sve vlade.

“Imamo mi alat. Možemo doći i s kamionima pred Vladu. Znamo šta je zakon. Dosta je više. Dosta nam je korone, vkacina, respiratora, Dodika itd. Ovdje je izgleda došlo do toga da se treba obračunati s pojedincima. To ćemo uraditi, to je radikalno”, rekao je Himzanija.

“Je li vas strah i je li vas stid?”

Poručio da građani neće ispaštati zbog njihove borbe.

“Je li vas strah, je li vas stid, da djeca porodice nemaju platu dva mjeseca? Ne mogu platiti internet, kupiti užinu, djetetu sok? Ne mogu ništa. Prijetite stečaj, otpuštanjem? Kome? Je l’ vas stid? Smijete li sjesti sa mnom, ovakvim kakav jesam, u tramvaj? Vozim tramvaj 26 godina. Bio sam u ratu na Žuči. Vozio sam i tokom koronavirusa. A ja nemam platu dva i po mjeseca. Dolazimo, svi majstori, vozači, revizori, časno i pošteno radimo posao. Hoćemo platu. Sindikat se bori za naša prava”, poručio je jedan od radnika.