Radnik u BiH dobio platu od gotovo milion maraka

.

Neki radnici doživjeli su pravi finansijski boom tokom 2023. godine, s pojedinačnim neto primanjima.  Porezna uprava RS iznijela je podatke o visokim platama koje su isplaćene pojedinim radnicima, među kojima se izdvaja radnik u djelatnosti izgradnje hidrograđevinskih objekata u Banjoj Luci koji je zaradio gotovo milion maraka u samo jednom mjesecu!

Ovaj radnik je ostvario najveće lično primanje u RS ove godine, koje iznosi nevjerovatnih 983.026 KM. Da pojasnimo, ovo primanje uključuje različite komponente kao što su plata, regres, topli obrok, prekovremeni rad, bonusi, naknade i dodaci na uslove rada. Ako uzmemo u obzir da je prosječna plata u septembru iznosila 1.277 KM, ovoj osobi je isplaćeno ekvivalentno čak 769 prosječnih plata!

Ovo svakako spada u red jednog od najvećih primanja ikad zabilježenih u RS.

Nadalje, drugo najviše neto primanje po osnovu radnog odnosa iznosilo je 251.769 KM i pripalo je radniku u djelatnosti ostalog novčanog poslovanja, odnosno posredovanja, prema podacima iz Porezne uprave RS.

Nisu se samo radnici u Banjoj Luci razveselili velikim primanjima. Radnik u djelatnosti trgovine na veliko duhanskim proizvodima, čije se sjedište poslodavca nalazi u Istočnoj Ilidži, primio je platu od 107.462 KM za samo jedan mjesec rada.

Među najvišim primanjima ove godine su i plaće od 98.078 KM i 96.499 KM isplaćene u Banjoj Luci u sektoru bolnica i ostalog novčanog poslovanja – posredovanja.