Pršeš: Radnim vizama iz Slovenije, poslanim od 10. do 23. oktobra, izgubio se svaki trag

Jedan broj građana BiH, kojima je odobrena viza za rad u Republici Sloveniji, ostao je bez ovih dokumenata nakon što su, kako se pretpostavlja, izgubljeni u poštanskom saobraćaju između Ljubljane i Sarajeva.

Goraždanin Selim Pršeš i njegov sin Asmir već su trebali biti na svojim radnim mjestima u Sloveniji, ali radna viza na Asmirovo ime je stigla, a Selim još čeka pošiljku koja je iz Slovenije proslijeđena prije više od 20 dana. 

- Za vize smo aplicirali prije šest mjeseci zbog uslova, boljih plata. Dobili smo radne dozvole koje su proslijeđene Upravnoj enoti Slovenije. Vize su 10. oktobra iz Upravne enote Slovenije proslijeđene Ambasadi Slovenije u Sarajevu. Sin je dobio, ali moja viza do Ambasade nikad nije stigla, a uslov je da obojica moramo početi raditi pošto je on nov u tom poslu. Obaviješteni smo da postoji neki problem s poštom, jer od 11. oktobra nijedna pošiljka nije stigla – kaže Pršeš.

Brojne pozive uputio je Ambasadi, ali i na druge adrese, a da postoji neki problem, nagoviješteno mu je u jednom od razgovora. 

Posljednjih deset dana skoro svaki dan zovem, problem se navodno rješava, ali izgleda da se tim vizama gubi svaki trag. U Ambasadi su mi rekli da su počeli pristizati neki dokumenti, ali oni su novijeg datuma, nakon 23. ili 24. oktobra. Znači, nestala je pošta od 10. do 23. oktobra. Pošto svako dva dana dolazi 20-30 dokumenata, možete pretpostaviti koliko nas sada čeka da se otkrije gdje su te kartice – dodaje Pršeš.

Kao vozač kamiona, Pršeš je prije petnaestak dana sa sinom trebao početi raditi u Sloveniji. Nije siguran ko je bio zadužen za transport dokumentacije, ali jeste da sa svakim danom trpi dodatne finansijske gubitke i riskira da ostane bez posla.