Radončić i Lukač se usaglasili: Povećati kapacitet Granične policije BiH

sdfghjkl
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić usaglasili su se danas da je potrebno povećati kapacitete Granične policije BiH da bi mogla ispunjavati svoje obaveze u zaštiti granice.

Lukač je istakao da Ministarstvo unutrašnjih poslova RS već sarađuje sa Graničnom policijom BiH, te da se 100 policajaca iz Republike Srpske nalazi na granici BiH.

"S obzirom na situaciju na tursko-grčkoj granici kada je riječ o migrantima, u narednom periodu možemo da očekujemo eskalaciju stanja i kod nas, te moramo međusobno da sarađujemo da bismo spremno dočekali moguće probleme", rekao je novinarima Lukač nakon sastanka sa Radončićem u Banjaluci.

On je izrazio nadu da će, ukoliko dođe do eskalacije problema, svi kapaciteti BiH biti stavljeni u funkciju zaštite građana.

Radončić je izrazio zadovoljstvo što su usaglašeni pojedini stavovi dva ministarstva, te istakao značaj saradnje bez koje su mnogi procesi bili u zastoju.

"Veoma je značajno da smo usaglasili da je potrebno jačati kapacitet Granične policije, za šta su potrebni budžeti, te smo pokrenuli određena akcije kako bismo dobili novac za bar još 400 graničnih policajaca, iako nam nedostaje čak 1.200", rekao je Radončić.

Ministar očekuje pomoć domaćih i međunarodnih predstavnika.

"Moramo naći budžet za to i Ministarstvo sigurnosti je pokrenulo akciju prema domaćih vlasti i Evropskoj komisiji kako bi dobili novac bar za 400 graničnih policajaca", rekao je Radončić novinarima, nakon sastanka s ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) Draganom Lukačem.

Slažemo se, dodao je ministar sigurnosti, da BiH ne treba da bude parking za migrante i da EU, posebno sada nakon grkoturskog velikog spora, treba da odgovori i zajednički štiti ne samo svoje granice, već i svih drugim država kako migranti ne bi krenuli prema Srbiji, Crnoj Gori i BiH te dobili svoj čep u Hrvatskoj, a da mi ovdje imamo problem stotina hiljada migranata.

Kada je u pitanju odluka RS da se na njenoj teritoriji ne formiraju migrantski centri, Radončić je istakao da očekuje i solidarnost.