Radončić: Konačna presuda Karadžiću je mala utjeha za žrtve i velika pobjeda Bosne i Hercegovine

Predsjednik Saveza za bolju budućnost, Fahrudin Radončić, osvrnuo se na današnju presudu Karadžiću.

"Pravomoćnu presudu Radovanu Karadžiću smatram historijskom prekretnicom za državu Bosnu i Hercegovinu, sve njene narode i građane, a posebno za žrtve agresije na BiH. Presuda predstavlja barem djelomično zadovoljenje pravde za stotine hiljada žrtava zločinačke politike koju je predvodio Radovan Karadžić, te veliku lekciju svima koji nakon više od dvije decenije i dalje umanjuju i relativiziraju razmjere ratnih zločina i međunarodno sudski dokazane odgovornosti vojnog i politčkog vrha bosanskih Srba tokom devedesetih godina.

Konačnom osudom prvog čovjeka u provođenju genocida, masovnih ubijanja, progona, silovanja i razaranja, pravda je nadvladala mračnu propaganda, a monstruozni ratni zločinac Radovan Karadžić u historiji svijeta ostaće upamćen kao najgori inspirator, podstrekač i vođa zločina nad čovječnošću. Nikada i nigdje, bilo kakvo negiranje, minimiziranje ili relativiziranje te činjenice neće promijeniti konačnu i utvrđenu istinu.

Presuda Radovanu Karadžiću je konačna opomena svima koji i danas relativiziraju ratne zločine i veličaju ratne zločince, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u susjednim zemljama. Ta populistička, retrogradna i destruktivna politika danas je još jednom poražena i kao takva međunarodno okarakterizirana kao zločinačka.

Današnja presuda ne može biti velika satisfakcija porodicama stradalih niti preživjelim žrtvama genocida i ratnih stradanja, ali je snažna pretpostavka da se genocid više nikada, nikome i nigdje ne dogodi. Ova odluka međunarodnog suda bez sumnje treba doprinijeti utvrđivanju konačne istine i odgovornosti o ratnim dešavanjima, ali i građenju povjerenja i pomirenja među narodima u BiH, te stabilizaciji političkih i ukupnih društvenih prilika, kako u BiH, tako i u regionu.