Radovi na izgradnji sistema za navodnjavanje na području grada Bihaća

Bihać
BIHAĆ

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić danas je zajedno sa Fuadom Mujagićem, koordinatorom projekta ispred Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva F BiH obišao radove na izgradnji sistema za navodnjavanje u podprojektnom području Grada Bihaća. Cijeli projekat realizira Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u saradnji sa Gradskom upravom Bihać.

Radi se o projektu čija je vrijednost 1.988.265,91 KM a čijom realizacijom će se 70 ha poljoprivrednog zemljišta na području MZ Klokot-Papari i MZ Bakšaiš (podružnice Kralje – Vrkašić) osposobiti za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju kroz uvođenje novih tehnologija i korištenje sistema za navodnjavanje. 

„ I pored situacije koronavirusom život ide dalje i projekti se realiziraju i evo na licu mjesta sam se uvjerio sa dinamikom radova. Pristupni put do rezervoara iznad Klokota je završen uz podršku Unsko-sanskih šuma i danas kada vidimo izraženu potrebu za sjetvom i iskorištavanjem obradivih površina, ovaj projekt dobija na važnosti“- kazao je gradonačelnik Fazlić, dodavši da će ovaj projekat omogućiti da na području dvije mjesne zajednice preko 400 vlasnika poljoprivrednog zemljišta ima mogućnost razvoja poljoprivredne proizvodnje zahvaljujući sistemu navodnjavanja.  

Vlada Bosne i Hercegovine i Svjetska banka potpisali su sporazum o implementaciji Projekta razvoja navodnjavanja ( IDP) uz financijsku potporu Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) koji se implemetira od 2013.godine. Prema riječima Fuada Mujagića, koordinatora projekta pri resornom federalnom ministarstvu, Grad Bihać je jedan od 10 gradova gradova /općina u Federaciji Bosne i Hercegovine na čijem području se treba realizovati ovaj projekat. 

„Mi ćemo u sklopu ovog projekta izgraditi pumpnu stanica sa filter postrojenjem, potisni cjevovod od stanice do rezervoara od 1,5 km, rezervoar kapaciteta 520 kubika i gravitacionu mreža dužine skoro osam km. Ono što je bitno da je sav potrebni materijal za radove kupljen i dostavljen u Bihać i mi sada idemo u daljnje radove nakon odluke GV Bihać o eksproprijaciji zemljišta i dobijanja potrebnih dozvola“ – dodao je Mujagić.