Radovi na rekonstrukciji srednjovjekovnog grada u Bužimu (FOTO)

Stari grad Bužim
Finalizirana je rekonstrukcija ulazne kapije i bedemskog zida Starog grada Bužim, a Ugovor po kojem se ovi radovi izvode potpisan je u august tekuće godine.

 

Ugovor je potpisan između Općine Bužim i preduzeća “Neimari” d.o.o. iz Sarajeva. Vrijednost navedenih radova iznosi 68,913,00 KM.

Kao podizvođač, radove je izvršila domaća firma iz Bužima “Gradnja final” doo.

S obzirom da će se ulaznom kapijom moći reducirati nekontrolisan ulazak u nacionalni spomenik, a nakon postavljanja rasvjete na samom starom gradu doći će do izražaja izgled a i sama funkcionalnost.

Izgradnja dijela sjeverozapadnog zida uz sami ulaz na Stari grad stvaraju se bolji sigurnosni uslovi za sve posjetioce. Obzirom na činjenicu da je ostalo još dosta posla na završetku zaštite Starog grada Bužim, nadamo se da će se i u narednim godinama nastaviti konzervacija ovog dragulja

 

Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika proglasila je Stari grad Bužim 2003. godine nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine zbog izuzetne vrijednosti, a i pozicije jer se nalazi na sjeverozapadu nadomak Evropske unije, što predstavlja izuzetnu šansu za razvoj kulturnohistorijskog turizma.