Radovi u vrtu u junu

Mrkva
Gredice s kojih ste pobrali rano povrće pognojite i prekopajte pa izravno posijte mrkvu, ciklu, rotkvu, podzemnu korabu, blitvu, salatu, niski grah mahunar, kukuruz šećerac, krastavce, tikvice, endiviju, radič i komorač. Na gredicu za uzgoj presadnica posijte karfiol, korabicu, salatu, endiviju i radič.

Paradajz redovito vežite uz potpornje i na vrijeme im otkidajte zaperke, da se prejako ne razgranaju. Gredice okopavajte i plijevite ili tlo prekrivajte organskom zastirkom (lišće, sijeno, pokošena trava i slični usitnjeni otpaci iz vrta koji trunu) kako biste sačuvali vlagu. Ako je tlo premokro, zastirku odgrćite i okopavajte ujutro kad vlaga isparava iz tla. Suho tlo okopavajte predvečer kad tlo upija vlagu.

Redovito pregledavajte povrće kako biste na vrijeme uočili jaja, ličinke ili odrasle štetnike te znakove biljnih bolesti.

Zaokupljeni povrćem, ne zaboravite na ljekovito i začinsko bilje. Metvici, matičnjaku, kadulji, čubru i timijanu povremeno prikratite vrhove, kako bi im grmići bili lijepi i zbijeni. Odrezanu zelen, s cvjetićima ili bez njih, trošite svježu – napravite kokošju juhu s timijanom i jednim listićem kadulje – ili sušite u hladovini u tankom sloju za zimu.

Uzgajate li jagode, uvijek poberite i sve plodove zaražene sivom plijesni, kako se ne bi zarazili preostali zdravi plodovi. Po potrebi, sve dok traje berba, nasad jagoda zalijevajte.

Od kraja juna pa sve do kraja jula voćke odbacuju plodiće koje neće moći ishraniti. Plodovi posebno jako otpadaju za oblačna i kišovita vremena, te ako nastupi suša. Mnogo plodova otpadne s mlađih stabala, sa slabije razvijenih grana na starijim stablima, te ako je cijelo stablo slabo razvijeno. Voćke ne mogu ishraniti sve zametnute plodove jer tokom jula intenzivno rastu mladice i zameću se cvjetni pupovi za sljedeću vegetaciju. Dio plodova otpadne i zbog mraza, tuče i jaka vjetra. Ako usprkos prirodnom otpadanju na stablima ostane još mnogo plodova, osobito na stablima jabuka i breskvi, ne bi bilo loše prorijediti ih i ostaviti samo one najkrupnije i najbolje razvijene. Plodovi će ravnomjerno i ranije dozrijevati, biti bolje obojeni i krupniji. Ako u julu bude vruće i padne li premalo kiše tlo ispod voćaka i oko grmova jagodastog voća prekrijte organskom zastirkom kao i biljke u povrtnjaku i cvjetnjacima.

Graničice u lipnju uljepšavaju naše cvjetne gredice

U ukrasnom dijelu vrta cvatu brojne vrste cvijeća i ukrasno grmlje; redovito uklanjajte ocvale cvjetove, rahlite tlo oko biljaka malim ručnim kultivatorom i uništavajte korove ili prekrivajte tlo zastirkom. Vežite i usmjeravajte ukrasne penjačice, visoke trajnice vežite uz potporne kolčiće, po potrebi šišajte živicu i kosite travnjak.

Do sredine jula još uvijek možete izravno na gredice posijati neven, dragoljub, ukrasne tikvice, ukrasni slak, uresnice, djevojačko oko, različak, lijepe kate, prkos, ukrasni suncokret i slično jednogodišnje cvijeće.

U julu počinje sjetva dvoljetnica: maćuhica, zvončića, potočnica, vrtnih tratinčica, turskih klinčeka, islandskog maka, pustikare, divizme, šeboja i sljeza. Posijte ih izravno na mjesto uzgoja ili u plitke posude odnosno na zasebnu gredicu za uzgoj presadnica, koje ćete na jesen posaditi na stalno mjesto.

Prekontrolirajte u kakvom je stanju kompostište; ako niste dospjeli u maju, premokru hrpu prorahlite i prebacite kako bi se što brže prozračilla i prosušila, osobito ako je neugodna mirisa i okružena rojevima mušica.

Ukrasno bilje na balkonu, na terasi i u kući redovito zalijevajte ujutro ili predvečer odstajalom vodom, po potrebi prignojavajte, sklanjajte u zavjetrinu ako naiđe ljetna oluja ili tuča te otkidajte ocvale cvjetove, oštećene i bolesne dijelove biljke.

U julu se većina kućnoga bilja lako ukorijenjava, pa ih možete razmnožiti zelenim reznicama.

A kad obavite sve poslove predviđene za juli, lezite u viseću mrežu ili na ležaljku na terasi, na balkonu ili na dvorištu i uživajte u svom lijepom vrtu punom cvijeća.