RAK kaznio FTV zbog pristrasnosti, sankcionirano "sotoniziranje" Hrvata i Srba

Izrečena novčana kazna u iznosu od 6000 KM

Rješenjem Regulatorne agencije za komunikacije „Utvrđuje se da je FTV prekršila Članak 5 (Pravičnost i nepristranost) Kodeksa o medijskim uslugama, te joj se izriče novčana kazna u iznosu od 6000 KM“

Image

Rješenje je doneseno po prijavi Hrvatske republikanske stranke koje se odnosilo „na tendenciozno i huškačko izvješćivanje u emisiji Mreža emitiranoj 14.01.2019.“

Kako navode pojedini hercegovački web portali, komentiri iz HRS uglavnom idu u smijeru „Sada konačno imamo na papiru, crno na bijelo, da je FTV politički pristran medij.

Naime,  u emisiji „Mreža“ od 14.01.2019. emitirani su prilozi u kojima „su Hrvati i Srbi optuženi i od strane autora i urednika priloga i emisije, osuđeni za sve loše što se događa u BiH“.

Image

Dodaju da nakon odgledane emisije, kod gledatelja koji ima površne informacije o povijesti i odnosima u BiH stvorio se dojam kako su Srbi separatistička krvoločna stvorenja, a Hrvati izdajnici koji ne prežu od protjerivanja i ubijanja svog naroda samo da ostvare svoje političke vizije o entitetu. Budući da je iznošenje tvrdnji i arbitrarnih stavova pod činjenice kršenje ne samo Kodeksa za medije, nego i cijelog niza Zakona, dana 19.01.2019. smo na adresu RAK-a uputili argumentirani prigovor.

Budući da podnositelj prijave nije dobio nikakvu povratnu informaciju, a emisija „Mreža“ se vratila na tv ekrane, te budući da je FTV kroz cijeli svoj informativni program nastavila svakodnevno širiti pristranu političku propagandu, dana 27.09.2019. ponovno je poslan upit RAK-u.

Kako navode u HRS a prenose pojedini hercegovački portali, RAK je ih je i tada ignorisao, pa su dana 25.09.2019. pisali Ministarstvu komunikacija i prometa, da kao nadležno tijelo kontaktira RAK i priupita gdje je „zapela“ prijava. Za razliku od RAK-a, ministarstvo djeluje promptno i izriče se Rješenje u kojem stoji kako je FTV kažnjena sa 6000 KM. Naime, analizom je utvrđeno kako je FTV emitirala „jednostrane i neizbalansirane priloge“, čime je došlo do kršenja „načela pravičnosti i nepristranosti“.