RAMAZANSKI MENI: Prijedlog za iftar devetnaesti dan ramazana

Za današnji iftarski meni donosimo Vam sljedeće prijedloge:

Merđimek (Turska čorba od leće)

Potreban materijal:

400 g oljuštenih crvenih lećinih polovica ili druga oljuštena leća
2 l povrtne ili instant čorbe
3 glavice luka
2 paradajza
4 čehna bijelog luka
2 kašike maslaca
2 kašike mljevenog pitomog kima
so, crni biber

Priprema:

Leću očistimo i operemo. Čorbu skuhamo u velikom loncu. Glavice luka ogulimo. Dvije glavice raščetvorimo, treću narežemo na sitne kockice. Paradajz ogulimo i raščetvorimo. Bijeli luk ogulimo i krupno nasjeckamo. Leću s četvrtinama luka, paradajza i češnjakom stavimo u kipuću čorbu i meko skuhamo na blagoj vatri za otprilike 45 minuta; pri tom poklopac mora biti malo odškrinut. U tavi rastopimo pola kašike maslaca i na njemu uz često prevrtanje popržimo kockice luka. Čorbu protisnemo, ponovno ugrijemo, začinimo biberom i kimom i posolimo. Malo prije posluživanja u čorbu umiješamo ostatak maslaca i pospemo poprženim kockicama luka. Uz čorbu se mogu poslužiti kriške limuna.

Image

 

Pečeni krompir s vrhnjem

Potreban materijal:

½ kg krompira
2 dl vrhnja
malo soli

Priprema:

Oguljeni krompir narežite na tanke listiće, posolite i stavite u namazani lim da se ispeće. Kada je krompir pećen prelijte ga vrhnjem i ostavite da zavrije.

Image

 

Puding rolat

Potrebno:
6 dl mlijeka
2 pudinga od vanilije
100 g šećera
100 g mljevenog keksa
100 g kokosa
60 g margarina
50 g čokolade

Priprema:

U šerpu sipati 5 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanilije pa dodati u ključalo mlijeko. Kuhati na umjerenoj temperaturi uz nepreestano miješanje dok se ne zgusne. U topao puding dodati margarin i miješati da se otopi. Potom dodati mljeveni keks i kokos (3 kašike mješavine keksa i kokosa izdvojiti i ostaviti sa strane) pa promiješati kuhačom. Dobijenu smjesu podijeliti pa u prvu polovnu dodati otopljenu čokoladu. Foliju posuti izdvojenom mješavinom keksa i kokosa te po njoj razliti svijetli fil i ostaviti da se ohladi. Zatim rasporediti tamni fil i sačekati da se stegne. Potom pažljivo urolovati i ostaviti u frižider. Kad se rolat stegne, isjeći ga.

Image