RAMAZANSKI MENI: Prijedlog za iftar šesti dan ramazana

Za današnji iftarski meni donosimo Vam sljedeće prijedloge:

Predjelo: Salata ala Caprese

1 veći paradajz
1 mozarella sir
so
malo salmico sirćeta

Priprema:

Paradajz oprati, izvaditi u peteljku i izrezati na kriške, mozarella sir takođe isjeći na kriške. Naizmjenično na pladanj redati paradajz i sir u krug u obliku lepeze. Posoliti, pomiješati sirće sa malo ulja i pokapati po salati. Ukrasiti svježim bosiljkom.

Image

Glavni jelo: Sarma


500 gr Menprom mljevenog mesa

1 - 2 glavice kupusa

2 fldžana riže

2 supene kašike kravljeg masla

2 čaše vode

kafena kašika bibera

kafena kašika crvene paprike

nepuna čajna kašika soli

fildžan sirćeta


Priprema:

Izdubimo korijen kupusa i zaronimo ga u ključalu vodu u koju smo stavili fildžan sirćeta, pa oko dva minuta barimo. Ostavimo na đevđiru da se ocijedi. Odrežemo listove kupusa, pa ga prepolovimo i sarme punimo smjesom od mesa. Smjesa od mesa se priprema tako što u jednu posudu pomiješamo mljeveno meso, prebranu i opranu rižu, crvenu papriku, biber i so. Motamo sarme nešto veće od oraha, redamo ih u plitku šerpu, zalijemo vodom, pa ih pomastimo kašikom masla i polahko na blagoj vatri kuhamo oko tri četvrtine sata dok kupus ne omekša. Kad je sarma gotova, prelijemo je mileramom i prelijemo ostatkom rastopljenog masla u koji smo dodali crvenu papriku. Uz ovu sarmu služimo kiselo mlijeko.

Desert: Keskul

5dl hladnog mlijeka (obično ili kokosovo)

40gr kokosovog brašna

60gr brašna

80gr šećera

1 vanilin šećer

2-3 žlice oguljenih i samljevenih badema

2-3 žlice maslaca

Način pripreme: 

U posudu u kojoj želite kuhati puding staviti mlijeko, a zatim sve ostale sastojke, osim maslaca. Staviti na laganu vatru da zakuha, uz stalno mješanje, da ne zagori i da se ne bi pojavile sitne grudvice. Kada smjesa postane kremasta, dodajte maslac i sve dobro izmiješajte. 

Sipati u isprane zdjelice i prekrijte providnom folijom i ohladite par sati u frižideru. Pospite sa sitno sjeckanim nesoljenim pistacima ili sa sitno sjeckanim pečenim ljesnjacima i sa malo kokosa.

Image