RAMAZANSKI MENI: Prijedlog za iftar sedamnaesti dan ramazana

Za današnji iftarski meni donosimo Vam sljedeće prijedloge:

Predjelo: Čorba sa narezanim povrćem

Potreban materijal:

4 mlada luka
200 g bijelog kupusa
2 zelene paprike
2 mrkve
300 g krompira
2 kašika  maslinova ulja
1 l temeljca
4 paradajza
2 čaše duboko smrznuta graška
3 kašike nasjeckana peršuna

Priprema:

Luk i papriku narežemo na rezance. Bijeli kupus naribamo. Mrkve ostružemo, operemo i narežemo na ploške nožem valovite oštrice. Krompir ogulimo i narežemo na kocke. Na ugrijanom ulju staklasto popržimo rezance luka, dolijemo temeljac. Kad zakuha dodamo kupus, papriku, mrkvu i krompir, pa sve kuhamo pokriveno 20 minuta. Paradajz ogulimo i narežemo na osam dijelova i očistimo od sjemenki. Nakon navedenog vremena kuhanja u čorbu stavimo zamrznuti grašak i osmine paradajza. Kuhamo još 8 – 10 minuta na blagoj vatri. Prije posluživanja pospemo nasjeckanim peršunom.

Image

 

Glavno jelo: Pureći rižoto

Potreban materijal:

500 g purećeg mesa
100 g luk
1-2 svježa paradajza
pureći temeljac
po potrebi soi biber
sjecani peršun
350 g riže
40 g ribanog sira
ulje

Priprema:

Pureće meso narežite na kocke. Na ulju popržite sitno narezan luk, dodajte meso i pustite pirjati. Kad tekućina ispari, dodajte kockice svježog paradajza, so, biber i sjecani peršun. Pirjajte uz miješanje, dodajte rižu i kad postane slatkasta zalijte vrućim temeljcem i pustite pirjati dok riža ne omekša. Pri posluživanju rižoto punite u kalupe, istresite na tanjir i posipajte sjecanim peršunom. Posebno poslužite ribani sir. Ukrasite po želji.

 

Image

 

Desert: Jednostavna čokoladna torta

150gr margarina
1 čaša brasna
1 čaša secera
pola čare kakaa
2 jaja

Promjer kalupa: 26cm

Ganache krema:
2dl vrhnja za kuhanje
200gr čokolade za kuhanje

Margarin otopiti i u njega umješati brašno, šećer, kakao i onda jaja. Sve mutiti mikserom. Masa a je dosta gusta pa se mora rasporediti kašikom u tepsiju ili kalup za pečenje. Peći 20min na 170 stepeni.
Dok se biskvit peče. napraviti Ganache kremu: Na laganoj vatri zagrijati vrhnje i u to dodati čokoladu. Miješati dok se ne sjedini. Kada je biskvit gotov, možete ga natopiti sa pola šolje čokoladnog mlijeka ili sa nekim gustim voćnim sirupom. preliti ga kremom i ostaviti da se hladi.
Poslužiti sa šlagom ili kuglom sladoleda.

 

Image