Ramić: Policiji sve teže sa migrantima, očekujemo pomoć Mektića

BIHAĆ - Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona /USK/ Anel Ramić rekao je da policija sve teže odgovara bezbjednosnim izazovima u vezi sa migrantima koji dolaze u ovaj kanton, zbog čega je na potezu Ministarstvo bezbjednosti BiH.

BIHAĆ - Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona /USK/ Anel Ramić rekao je da policija sve teže odgovara bezbjednosnim izazovima u vezi sa migrantima koji dolaze u ovaj kanton, zbog čega je na potezu Ministarstvo bezbjednosti BiH.

Nakon jučerašnjeg ubistva migranta u Velikoj Kladuši, Ramić kaže da je očekivao pomoć i asistenciju Ministarstva bezbjednosti BiH i ministra Dragana Mektića, ali da do toga nije došlo.

"Zvao sam ga juče nekoliko puta i slao mu poruke, međutim nije mi se još javio. Zvao ga je i premijer i očekujemo da će se javiti. Jedini ko me juče nazvao iz Sarajeva je ministar policije Kantona Sarajevo koji mi je ponudio svoju pomoć", rekao je Ramić za portal "Kliks.ba".

Nakon što su pripadnici MUP-a USK jutros izvršili pretrese objekata koje koriste migranti u Bihaću, Ramić kaže da se broj migranata koji dolaze u ovaj kanton rapidno povećava.

Ramić kaže da dnevno od 50 do 70 migranata dolazi u ovaj kanton i da je do sada evidentirano više od 3.000 migranata širom kantona, najviše u Bihaću i Velikoj Kladuši, te manjim dijelom u Cazinu i drugim opštinama.

"Mi jednostavno više ne možemo odgovoriti na izazove i na potezu je Ministarstvo bezbjednosti BiH", rekao je Ramić i dodao da policija i dalje može održavati bezbjednosnu situaciju u kantonu na zadovoljavajućem nivou.

On kaže da mnogi migranti dolaze u Đački dom u Bihaću smatrajući da je riječ o sabirnom centru, te ih tu policija evidentira.

"Međutim, kad shvate da Đački dom nije ono što su prvobitno mislili, odlaze na neke druge lokacije", kaže Ramić.

On napominje da Vlada FBiH još nije dala saglasnost za korištenje hala "Agrokomerca" u naseljima Polje i Donja Vidovska za smještaj migranata.

"Da je to urađeno, mi bismo ih već nakon jutrošnje akcije izmjestili u te hale, a obavili bismo akciju i u Velikoj Kladuši. Naredne sedmice ići ćemo i u Veliku Kladušu, kao i u naselje Šturlić u Cazinu. Povući ćemo i veći broj policajaca i interventne vodove iz svake Policijske uprave kako bismo nastavili ove akcije", rekao je Ramić.

On ističe da su resursi MUP-a USK ograničeni, ali i samo djelovanje, jer policija ne može nikom zabraniti kretanje.

Navodeći da je lično bio protiv bilo kakvog smještaja migranata u Unsko-sanskom kantonu, Ramić kaže da je lokacija u Velikoj Kladuši odabrana i da je policiji sada važno da oni budu smješteni na jednu lokaciju kako bi ih mogli bolje kontrolisati.

Lokalne vlasti u Velikoj Kladuši protive se smještaju migranata u objekte "Agrokomerca" u ovoj opštini.