Rampa podignuta na pograničnim prijelazima između BiH i Hrvatske

.
Granični prijelazi za pogranični promet između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, zatvoreni 2. aprila ponovo su otvoreni, a prelasci će se vršiti na osnovu sporazuma dviju država i važećih zakonskih propisa.

 

BIHAĆ, 15. oktobra -Ukupno dvadeset prijelaza privremeno je bilo zatvoreno zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusom te su, dogovorom dviju država, ponovo otvoreni za pogranični promet.

 

Razlozi za otvaranje graničnih prijelaza su olakšanje prelaska granice, s obzirom na početak nove školske godine, te potrebe obavljanja privrednih i poljoprivrednih djelatnosti u pograničnim područjima.  

 

Od četiri pogranična prijelaza u USK, ponovo je otvoren prijelaz Pašin Brod. Na ovom prijelazu u skladu sa sporazumom i uz odgovarajuću propusnicu omogućeno je stanovnicima pograničnih područja kretanje zbog ekonomskih, socijalnih, porodičnih ili drugih opravdanih razloga na određeni vremenski period. 

 

Iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku trenutno mogu ići samo državljani BiH koji imaju i državljanstvo Hrvatske, ali i drugi državljani BiH koji imaju dokaz o negativnom PCR testu na korona virus. Ti uslovi i dalje ostaju na snazi.

 

Pogranične prijelaze može koristiti samo lokalno stanovništvo.