Raseljeni širom BiH čekaju svoj dom: U Velagićima kod Ključa već dvije decenije živi osam porodica

asd
Jučer se u BiH i svijetu obilježava 20. juni Svjetski dan izbjelica. Usljed migrantske krize s kojom se BIH suočava u posljednje tri godine, zaboravlja se da u našoj zemlji još uvijek mnogo izbjeglica i raseljenih lica iz BiH živi u Kolektivnim centrima, čekajući gotovo 30 godina na adekvatan krov nad glavom..

U Izbjegličkom centru u Velagićima kod Ključa već više od 20 godina žive raseljeni širom BiH. Trenutno u barakama, u teškim uvjetima boravi osam porodica sa 16 čanova. O njima brine Općina Ključ koja plaća komunalije i ostale potrebe korisnika. U ovoj godini, kako doznajemo trebalo bi početi izgradnja stambene zgrade sa 16 stanova u koji bi bili smješteni korisnici centra te socijalni slučajevi s područja Općine Ključ.

Riječ je o „CEB Projektu“ kojim je planirano zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja. Odabran je izvođač radova te je formirana i Komisija za nadzor, a prema najavama, uskoro bi trebala početi izgradnja zgrade. Ovo nam je potvrdio i Senad Zečević, šef Službe za društvene djelatnosti, kazavši kako je Općina Ključ preuzela obavezu da kao partner u ovom projektu obezbijedi lokaciju za izgradnju stambene zgrade, što je učinjeno, ali i da izda urbanističku saglasnost i uvjerenje o građenju, što je također urađeno.

Inače, prema podacima Unije za održivi povratak i integracije BiH u našoj zemlji oko 2000 ljudi još uvijek živi u Kolektivnim centrima ili improviziranim mjestima življenja.