Raspisana potjernica za bivšim makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim

Kazneni sud u Skoplju naredio je raspisavanje potjernice za bivšim makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim jer se nije javio na odsluženje dvogodišnje zatvorske kazne, pišu makedonski mediji.

Gruevski je posljednja četiri dana bio nedostupan, a danas se nije doborovoljno javio za izdržavanje kazne u zakonom predviđenom roku.

Gruevski je pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora zbog nezakonite kupovine blindiranog Mercedesa S 600 gard 2012. godine kada je bio premijer. U tom sudskom postupku prvostepeno je na šest godina zatvora osuđena tadašnja ministrica unutrašnjih poslova i bliska saradnica Gruevskog, Gordana Jankulovska, dok je njezin pomoćnik Đoko Popovski pravosnažno osuđen na četiri i po godine.

Za kupovinu luksuznog automobila plaćenog skoro 600.000 eura saznalo se 2015. godine, kada je opozicija objavila prisluškivani razgovor u kojem je Gruevski od tadašnje ministrice Jankulovske tražio da Ministarstvo unutrašnjih poslоva kupi Mercedes koji bi on koristio, a da javnost to ne sazna.

Protiv njega vode se još četiri sudska postupka.