Rasprava o inicijativi za smjenu Košarca i Ilića: Postoji li većina?

psbih
Na sjednici Parlamenta Bosne i Hercegovine zastupnici raspravljaju o zahtjevu za iniciranje glasanja o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, na način da se glasa o smjeni ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca te o smjeni zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića.

 

Zahtjeve su uputili poslanici: Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković- Lepić, Damir Arnaut, Mirko Šarović, Dragan Mektić, Mira Pekić, Branislav Borenović, Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Zukan Helez i Nada Mladina. U obrazloženju incijative za smjenu ministra Košarca se navodi da je u vrijeme proglašenog stanja nesreće u Federaciji BiH i vanrednog stanja u Republici Srpskoj ministar Staša Košarac prisustvovao okupljanju u jednom restoranu u Sarajevu, suprotno mjerama za suzbijanje pandemije koronavirusa i sprečavanje širenja zaraze, a koje je propisao Federalni štab civilne zaštite. Dodaje se da je svojim neodgovornim ponašanjem ovaj ministar prekšio zakone koji su na snazi za vrijeme stanja nesreće/vanrednog stanja. 

Marinković- Lepić je kazala da su Košarac i Ilić prekršli postupanja koje su praopisana u FBiH i RS.

"Njihovim postupanjem stekla su obilježja krivičnog djela i zakona oba entiteta. Ovakvo ponašanje ljudi koji su u vrhu izvršne vlasti potpuno nedopustivo. U jeku najžešćih mjera zaštite. Zapitala sam se da li ustvari ovdje neko nas zaista plaši, laže ili zamajava narod u BiH. Moramo biti primjer ponašanja građanima i da se šalje potpuno pogrešna poruka ovakvim ponašnjem, a to je da se političke elite mogu ponašati kako žele i da za njih zakoni ove zemlje ne vrijede. Nadam se da ćemo danas donijeti odluku o rekonstrukciji Vijeća ministara i zadržati dostojanstvo ovog doma", kazala je ona.

Postavila je pitanje da li se na taj način šelje poruke građanima da ovdje neko može raditi šta hoće, a da mu pri tome neće ništa biti jer ga štiti stranka.

Obratio se i zastupnik Damir Arnaut koji je kazao da je bio obradovan činjenicom da je Košarac izjavio da je spreman odgovarati za svoj postupak. On je dodao i to da ne vjeruje da će doći do smjene Košarca i Ilića, a nakon što je, prema njegovim riječima, lider SDA Bakir Izetbegović kazao da zastupnici ove stranke neće glasati za smjenu.

Za zamjenika ministra civilnih poslova BiH Sinišu Ilića se navodi da je u vrijeme vanrednog stanja u Republici Srpskoj, u noćnim satima tokom vaskršnjih praznika organizovao šire okupljanje i slavlje kod svoje kuće, suprotno mjerama za suzbijanje pandemije koronavirusa i sprečavanje širenja zaraze, a koje je propisao Republički štab za vanredne situacije RS.