Rasprava u Skupštini KS: Neprirodno je da sami sebi smanjujemo plaće

Nije korektno da pomoćnicima u Upravi policije plate budu manje - rekao je Čampara.

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo razmatraju danas Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti KS, a kojim se, pored ostalog, ukida 580 KM paušala profesionalnim zastupnicima.

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić pojasnila je da postoji pravni osnov za donošenje tog zakona zbog novih kategorija službenika, a osim toga vrši se usklađivanje odredaba tog zakona s odredbama Zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH.

Na pitanje zastupnika SDA Mirze Čelika na osnovu čega i kako će se umanjivati iznos za 10 posto za svako neopravdano odsustvovanje sa sjednice Skupštine KS ili radnog tijela čiji je član, ministrica je kazala da evidenciju o izostancima vodi sekretar Skupštine Kantona, te da je to određeno propisom zakona.

Zastupnik Nezavisne bh.liste Fahrudin Pecikoza smatra da nije normalno i nije prirodno da neko glasa za ukidanje paušala.

– Neprirodno mi je da nas dovode do toga da sami sebe kažnjavamo, nije u ljudskoj prirodi da čovjek sam sebi smanjuje plaću – kazao je Pecikoza te pojasnio da svake godine plaća porez državi od 10.000 KM.

Ministrica Brčić je odgovorila da je Skupština KS zakonodavno tijelo i „časno je i pošteno da za rad budemo plaćeni platom, a ne dodatnom nagradom, nema opravdanja za naknade“.

Zastupnik Skupštine KS iz SDA Aljoša Čampara smatra da postoje posebne kategorije korisnika budžeta: MUP, koji ima oko 300 uposlenih, i Uprava policije sa 1.700 uposlenih, odvojeni su im budžeti. Pomoćnik ministra MUP-a ima koeficijent 5,70 a odgovara za 300 ljudi i ima manje posla od pomoćnika komesara koji ima koeficijent 5,20 a koji odgovara za više od 1.000 ljudi.

– Nije korektno da pomoćnicima u Upravi policije plate budu manje – rekao je Čampara koji je za ukidanje paušala profesionalnim zastupnicima, ali da se također smanji plata i premijeru i ministrima, odnosno da im plate budu izjednačene sa zastupničkim.

Zastupnici Kluba SDA su stava da ukoliko se i ministrima i premijeru smanji plata,odnosno izjednači sa zastupničkom,onda će biti uštede i do dva miliona KM, a taj novac se može iskoristiti za pomoć Roditeljskoj kući.

Na pitanje zastupnika Naše stranke Damira Marjanovića kolika će biti ušteda ukoliko se paušali ukinu i gdje će biti sredstva usmjerena, ministrica je odgovorila da će za četiri godine ušteda iznositi oko jedan milion KM, a sredstva će ići resoru obrazovanja.

Zastupnica SDP-a BiH Segmedina Srna Bajramović smatra prijedlog zakona opravdanim, te da to treba da bude standard, jer su zastupnici primali i po dva paušala “mnogi su bili zastupnici i u Skupštini KS i Federalnom parlamentu”, javlja Fena.