Raste broj žrtava zemljotresa u Afganistanu i Pakistanu: 13 poginulih i najmanje 90 povrijeđenih

zemljotres
Najmanje 13 osoba je poginulo, a više od 90 je povrijeđeno u Pakistanu i Afganistanu nakon potresa jačine 6,5 stepeni Richterove skale koji je pogodio tu regiju u utorak 21. marta, saopćili su vladini zvaničnici.

 

Najmanje devet osoba je poginulo, a 44 su povrijeđene na sjeverozapadu Pakistana, izjavio je zvaničnik pakistanske vlade, a bolnice u sjevernoj pokrajini Khyber Pakhtunkhwa uvedene su tokom noći u vanredno stanje.

Najmanje četiri osobe su poginule, a 50 je povrijeđeno u Afganistanu, rekao je zvaničnik ministarstva zdravlja.

Potres je uzdrmao oko 285 miliona ljudi u Pakistanu, Indiji, Uzbekistanu, Tadžikistanu, Kazahstanu, Kirgistanu, Afganistanu i Turkmenistanu na području širine više od 1.000 kilometara, saopćio je Evropsko-mediteranski seizmološki centar.

Epicentar potresa bio je u planinama Hindu Kuš, u slabo naseljenoj severoistočnoj avganistanskoj pokirajini Badakšan, 40 kilometara jugoistočno od sela Jurm, na dubini od 187 kilometara.

Veliki dijelovi južne Azije seizmički su aktivni jer se tektonska ploča poznata kao indijska ploča pomjera prema sjeveru u pravcu evroazijske ploče.

U 2005. godini najmanje 73.000 ljudi je poginulo u potresu jačine 7,6 stepeni Richterove skale koji je pogodio sjeverni Pakistan.

 

VIDEO