Rastu dionice na Wall Streetu, najviše ojačao Apple

Očekuje se snažan početak prodaje najnovijeg modela iPhonea

Berzovni indeks na Wall Streetu zabilježen rast dionica, najviše zahvaljujući rastu cijenau tehnološkom sektoru.

Dow Jones je ojačao 0,36 posto, na 26.916 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,50 posto, na 2976 bodova, a Nasdaq indeks 0,75 posto, na 7999 bodova. Najveći rast, u prosjeku 1 posto, zabilježen je u tehnološkom sektoru. 

"Apple" je porastao 2,4 posto, nakon što je Tim Kuk (Cook), izvršni direktor ovog tehnološkog diva, kazao kako očekuje snažan početak prodaje najnovijeg modela iPhonea. 

Znatno su porasle i dionice "Microsofta", za gotovo 1 posto.

Na tržište je, kako prenose američki mediji, pozitivno utjecala izjava Petera Navarra, savjetnika Bijele kuće, da predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) ne razmatra mogućnost micanja dionica kineskih kompanija s američkih berzi.

Dionice kineskih kompanija, kao što su "Alibaba Holding" i "Baidu", nakon velikog pada u petak, jučer su nadoknadile dio gubitaka.

Trgovinski pregovori između Vašingtona i Pekinga trebali bi se nastaviti 10. i 11. oktobra.

Međutim, ulagači s oprezom prate razvoj istrage za moguću smjenu Trampa zbog sumnji da je koristio svoj položaj kako bi upleo Ukrajinu u predsjedničke izbore 2020., ugrožavajući nacionalnu sigurnost SAD-a. 

I na većini evropskih berzi cijene dionica jučer su porasle. Međutim, londonski FTSE indeks pao je 0,24 posto, na 7.408 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao je 0,38 posto, na 12.428 bodova, a pariški CAC 0,66 posto, na 5.677 bodova.