Rat bi mogao potrajati mjesecima, ako ne i godinama

fsaf

RAT u Ukrajini bi mogao trajati mjesecima, ako ne i godinama, rekao je za Sky News potpredsjednik britanske vlade Dominic Raab, jer kaže da saveznici moraju pokazati stratešku izdržljivost kako bi osigurali neuspjeh ruskog Vladimira Putina.

"Naša misija je osigurati Putinov neuspjeh u Ukrajini, u to ne treba sumnjati. Ali to će potrajati neko vrijeme, to mogu biti mjeseci, ako ne i godine. Pritom ćemo morati pokazati stratešku izdržljivost jer ovo neće sigurno biti kroz nekoliko dana", rekao je Raab.

"Kada pogledamo što je Putin činio u prošlosti, kada pogledamo ratove u kojima je sudjelovao, taktiku u Siriji... Mislim da ne postoji taktika koju bi on izbjegavao. Ali moram reći ovo: NATO i zemlje središnje i istočne Europe su apsolutno odlučne oko napada na Ukrajinu i mi ćemo ih podržati do kraja", rekao je Raab.

"Ukrajina je definitivno pokazala da je puno jači protivnik"

Rekao je i da se Ukrajina pokazala mnogo težim protivnikom nego je Putin očekivao.

Upitan o najnovijim zbivanjima o ruskom napredovanju, Raab kaže da je Vladimir Putin prodao ruskom narodu priču da je invazija "mnogo lakša nego što se ispostavilo". Ali zapravo i nije tako.

"Ukrajina je definitivno pokazala da je puno jači protivnik nego je Putin očekivao. Svjedočimo otpornosti i hrabrosti ukrajinskog naroda. Ali u sankcije su tu pomogle. U isto vrijeme uveli smo najveći paket sankcija jednoj zemlji ikad, koliko se ja sjećam", rekao je Raab.

O tome je li ovo što Putin čini ratni zločin Raab kaže: "Nepromišljena i iskreno užasna taktika Putinovog režima mora se pozvati na odgovornost, ne samo samog Putina. Nego i svakoga tko izvršava nezakonite naredbe."