Rat eskalira, je li na pomolu opći haos? Njemačka je upravo rasporedila trupe u Crvenom moru

r

Vojnici Bundesvera krenuli su vojnim brodom "Hesen" iz vojne baze Vilhelmshaven u okviru operacije protiv Huta.

Planovi za vojnu misiju EU “Eunavfor Aspides” predviđaju slanje nekoliko evropskih ratnih brodova i vazdušnih sistema ranog upozorenja u region radi zaštite teretnih brodova.

Akcija, u kojoj za sada učestvuje 240 nemačkih vojnika, ima za cilj da zaštiti tamošnje trgovačke brodove od napada islamističkih terorista Huta iz Jemena.

– Prijetnja u Crvenom moru sada više nije apstraktna, veoma je konkretna i sastoji se od velikog broja oružja koje se tamo koristi – rekao je kapetan broda Folker Kubš, prenosi Bild.

Stručnjak za sigurnost, Markus Kaim (55) upozorio je na opasnosti prilikom izvođenja ove operacije, uključujući i brod “Hesen”.

– Rizik od eskalacije je moguć, iluzija je da se vojnici Bundesvera neće naći pod vatrom i da neće morati da se brane. Ovo je izuzetno opasno za naše vojnike – rekao je Kaim iz Fondacije za nauku i politiku.

Brod “Hessen” je dugačak 143 metara i naoružan je protivvazdušnim projektilima, dizajniran posebno za pratnju i pomorsku kontrolu. Prema Bundesveru, njegov specijalni radar može da prati aktivnosti veličine cijelog Sjevernog mora. Prema tome, domet protivvazdušne rakete može biti veći od 160 kilometara.

S obzirom na opasnost, velike brodarske kompanije izbjegavaju najkraći morski put između Azije i Evrope kroz Crveno more u Suecki kanal. Ovo za sada ima veliki uticaj na globalnu ekonomiju.

 

Foto : Raport