Rat Indije i Pakistana odnio bi 125 miliona života

Nuklearni rat između Indije i Pakistana mogao bi da odnese i do 125 miliona ljudskih života u samo nekoliko dana, prenio je ruski kanal Russia Today.

Naučno istraživanje je objavljeno u srijedu u naučnom časopisu "Science Advances". Studija predviđa veliki broj smrtnih slučajeva jer bi u slučaju takvog sukoba globalne temperature mogle pasti na nivoe uporedive s posljednjim ledenim dobom.

"Takav rat ne bi ugrozio samo lokacije na kojima bi bile bačene bombe, već cijeli svijet", kaže koautor studije i profesor nauka o životnoj sredini na Univerzitetu Rudžers Alan Robok.

Svako detonirano nuklearno oružje moglo bi zbrisati čak 700.000 života, utvrdila je kompjuterska simulacija studije, dok bi eksplozije mogle poslati toliko čađi i krhotina u atmosferu da bi to izazvalo nuklearnu zimu, što bi dovelo do naglog pada temperatura, uništenja usjeva i na kraju masovne gladi.

"Ovo je rat koji bi bio bez presedana u čovječanstvu", rekao je glavni autor studije Brajan Ton, koji je pomogao da se skuje pojam "nuklearna zima" radeći s timom istraživača osamdesetih.

Indija i Pakistan trenutno imaju oko 300 komada nuklearnog oružja, a studija kaže da bi taj broj do 2025. mogao da dođe do 500.

Te bi godine, prema kompjuterskim simulacijama, mogao da izbije ovaj hipotetički rat - prenosi NN.

"Nadamo se da će se Pakistan i Indija obratiti pažnju na podatke iz ove studije", rekao je Ton.