Ratni veterani iz Sarajeva: Masovni protesti ukoliko Bukvarević dodijeli "Medalje otpora"

Upravni odbor JOB-a "Unije Veterana“ Kantona Sarajevo iznijeli su svoj stav po pitanju objave spiskova za dodjelu "Medalje organizatora otpora“.

Pozvali su Vladu Federacije i resornog ministra Salku Bukvarevića da hitno obustavi sve aktivnosti oko dodjele "Medalje organizatora otpora“. 

"Ako ovo naše upozorenje ne shvatite ozbiljno Jedinstvena organizacija boraca Unija Veterana će biti prinuđena pozvati svoje članstvo na masovne proteste protiv ove odluke. Ukoliko Vlada i Ministarstvo za pitanje boraca i invalida rata imaju višak sredstava pozivamo vas da ta sredstva dodijelite Fondaciji za pružanje pravne pomoći optuženim pripadnicima Oružanih snaga RBiH, a koji su optuženi za ratne zločine u Sudu BiH, kako bi se mogli časno i dostojanstveno boriti za svoju slobodu, baš onako kako su se znali izboriti i za slobodu svih nas", poručili su u saopćenju.

Takođe, ovim putem su upozorili i izrazili nezadovoljstvo ovakvim redom poteza Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida rata, prenosi Klix.

"Mišljenja smo da ovakve i slične postupke od nadležnog ministarstva dovode samo do novog nezadovoljstva među pripadnicima svih boračkih kategorija odbrambeno-oslbodilačkog rata '92-'95. S toga pozivamo ministra Salku Bukvarevića da što prije uputi Zakon o demobilisanim borcima u ponovnu parlamentarnu proceduru, jer smatramo da je ovaj zakon prioritet svih prioriteta", naveli su.

Izrazili su zahvalnost i odali priznanje svim časnim ljudima koji su organizovali otpor od agresije na BiH i ostali da dijele sudbinu sa svojim saborcima i građanima Bosne i Hercegovine do samog kraja ratnih dejstava u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, udruženja boraca HVO-a predložila su spisak osoba formiranoj Komisiji pri Vladi FBiH za dodjelu "Medalja otpora". Među predloženima su utemeljitelj tzv. Herceg-Bosne kao i ratnohuškački novinar Smiljko Šagolj.

Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata formiralo je Komisiju koja treba sačiniti konačni spisak osoba kojima će biti dodijeljene medalje za otpor.