Ratni zločin i grobnica u jami Lisac: Optuženi Ćulibrk prijetio zaštićenom svjedoku

sadg

Dušanu Ćulibrku zvanom Ćule (52), koji je optužen za ratne zločine u BiH, određen je novi pritvor zbog prijetnji zaštićenom svjedoku!

Kako je potvrđeno danas iz Tužilaštva BiH, nakon dostavljenih informacija od zaštićenog svjedoka, da su mu od optuženog u predmetu upućene prijetnje i zahtjevana izmjena iskaza, tužilac Posebnog odjela za ratne zločine uputio je prema Sudu BiH zahtjev za ukidanje mjera zabrane i određivanje pritvora za optuženog Ćulibrka - što je i prihvaćeno.

Naime, putem nadležnih službi za pružanje podrške svjedocima, zaprimljene su informacije da je optuženi u predmetu, uoči početka suđenja, ostvario kontakt sa zaštićenim svjedokom i od njega zahtjevao promjenu iskaza u svoju korist.

Radi se o suđenju na osnovu optužnice za ratne zločine na području Bosanske Krupe, koja se odnosi na ubistvo većeg broja žrtava koje su ekshumirane iz masovne grobnice - jama Lisac.

Zbog očiglednih kršenja mjera zabrane, postupajući tužilac zatražio je da se optuženom odredi mjera pritvora.

"Sud BiH je nakon odlučivanja o prijedlogu tužilaštva, odredio pritvor za navedenog optuženog. Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama za pružanje podrške svjedocima, preduzima aktivnosti kako bi se svjedocima i zaštićenim svjedocima u predmetima, pružila zaštita zagarantovana zakonom", saopćeno je.

Inače, SIPA je Ćuleta uhapsila u ranim jutarnjim satima u novembru 2020. godine, na području općine Krupa na Uni.

Optužen je da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije SJB Bosanska Krupa, u julu 1992., zajedno sa drugim osobama, lično i direktno, učestvovao u odvođenju, a potom i ubistvu, 44 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatočeni u logoru Omarska u općini Prijedor, te odvedeni radi navodne razmjene, da bi potom bili odvezeni na lokalitet jame Lisac, na području mjesta Donji Dubovik, gdje su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja.

Njihova tijela i posmrtni ostaci, su pronađeni, ekshumirani iz jame Lisac i identificirani 2000. godine.

"Nadalje, optuženi se tereti da je početkom mjeseca augusta, u mjestu Donji Dubovik, presreo skupinu od sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću, te pucanjem iz vatrenog oružja, počinio ubistvo navedenih civila čija su tijela pronađena i ekshumirana iz jame Lisac."

Foto: Ilusrtacija