Zbog ratnog zločina Srbin uhapšen na graničnom prelazu

BATROVCI - Hrvatska policija je u Batrovcima, na graničnom prelazu sa Srbijom, uhapsila jutros Srbina Duška Gaćešu /44/ zbog navodno počinjenog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u proteklom ratu na području opštine Benkovac, saopšteno je iz Informaciono-dokumentacionog centra "Veritas" iz Beograda.

Gaćešini rođaci, koji su bili svjedoci hapšenja, navode da je on bio upoznat o glasinama u vezi sa navodnom umiješanosti u ubistvo komšije hrvatske nacionalnosti početkom devedesetih godina, ali da im nije pridavao nikakav značaj, pošto je u vrijeme tog događaja bio na studijama u Banjaluci. 

U saopštenju se ističe da se Duško Gaćeša nije nalazio na spisku osumnjičenih, osuđenih i optuženih Državnog tužilaštva Hrvatske na kojem je bilo 1.577 imena, jer protiv njega još zvanično nije ni otvorena istraga. 

Prema informacijama koje je "Veritas" dobio od Duškovih rođaka, oni su iz Srbije privatnim automobilom krenuli u rodno mjesto Dobropoljce kod Benkovca. 

Prilikom kontrole dokumenata, granična policija je izvela Duška i uskoro obavijestila rođake, koji su sa njim putovali, da je za njim raspisana policijska potjernica po prijavi za počinjeni ratni zločin, a nakon dvočasovnog zadržavanja na granici, odveden je policijskim vozilom u Zadar. 

Rođaci su obaviješteni da će, nakon ispitivanja u Zadru, biti odlučeno da li će Gaćeša biti pušten ili će sa krivičnom prijavom biti priveden u splitsko tužilaštvo na dalji postupak. 

Gaćeša je do avgusta 1995. godine živio u Dobropoljcima, odakle je sa majkom i bratom, pred hrvatskom "Olujom", izbjegao u Srbiju, u Zemun Polje. 

On posjeduje i hrvatsko i srpsko državljanstvo i do sada je više puta putovao u nekoliko evropskih zemalja, a jutros je prvi put krenuo u Hrvatsku da posjeti očev grob, koji je nesrećnim slučajem stradao 1992. godine. 

Na osnovu međunarodnih potjernica, koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, do sada je širom svijeta uhapšeno 168 Srba, od kojih je 61 izručen Hrvatskoj. 

Hrvatska je, međutim, protiv 23 izručena Srbina obustavila postupak ili odbila optužbu odbijena, ali uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, čime je te ljude lišila prava na obeštećenje za vrijeme provedeno u zatvoru. 

Iz "Veritasa" ističu da ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od Hrvatske. 

Trenutno se u hrvatskim zatvorima, zbog optužbi da su počinili ratni zločin, nalazi 28 lica srpske nacionalnosti, pripadnika bivše JNA i Srpske vojske Krajine, od kojih je 19 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda. 

"Hapšenje Duška Gaćeše pod navedenim okolnostima siguran je znak da uskoro počinje ljetna sezona i da će, kao i prethodnih godina, biti još hapšenja po hrvatskim potjernicama, zbog čega bi Srbi iz bivše Republike Srpske Krajine i pripadnici bivše JNA morali biti mnogo oprezniji pri biranju ljetnih destinacija", upozoreno je iz "Veritasa".