RAVNOPRAVNOST POLOVA I VISOKA POLITIKA Ženska reprezentacija u Parlamentu BiH nikad jača

Nakon što je Klub poslanika SNSD na poslednjoj sednici pojačan sa još dve žene parlamentarke, u Predstavničkom domu Parlamenta BiH danas deluje više od 26 odsto žena, a većina ovih političarki su visoko pozicionirani i uticajne u svojim strankama.

U Predstavničkom domu Parlamenta BiH od 42 poslanička mesta 11 zauzimaju žene. Ali, nisu u pitanju samo brojke. Od devet klubova poslanika, u četiri su političarke predsedavajuće ili zamenice predsedavajućeg kluba, a posebnu težinu celoj priče daje podatak da najjači i najuticajniji klub, onaj Dodikovog SNSD-a, vodi žena: mlada a već iskusna političarka dr Snježana Novaković Bursać.

Klub poslanika SNSD je i statistički najravnopravniji, jer su od šest poslanika, tri žene i trojica muškaraca. Ovakav rezultat nije iznenađenje za poznavaoce prilika, jer već godinama Dodikova stranka ima najjčaju “žensku školu”, o čemu svedoči i uspon Željke Cvijanović, aktuelne potpredsednice stranke i predsednice Republike Srpske, te Nade Tešanović, visoke funkcionerke SNSD, koja je predsedavajuća Veća naroda RS, ili dugogodišnje poslanice Dušanke Majkić.

Da SNSD vodi računa i o ženskom podmlatku svedoči i činjenica da od pre nekoliko dana Dodikova stranka ima u svojim redovima i najmađeg poslanika u Parlamentu BiH. Sanja Vulić (31) iz Doboja, stranačka zvezda u usponu, već je tokom poplava 2014. godine, kada je bila portparolka dobojske bolnice, a potom i kao predsednica Skupštine opštine Doboj, pokazala je da dobro pliva u političkim vodama. I u Parlamentu BiH, Vulićeva očigledno zna šta radi, pa na pitanje Srpskainfo za šta će se zalagati u svom mandatu spremno dogovara: “jesam najmlađa u parlamentu, ali neću biti najtiša, kada je u pitanju odbrana interesan Republike Srpske i stavova SNSD”.

- Moj program rada je zasnovan na postulatima politike SNSD. Radićemo u interesu Republike Srpske, a krajnji cilj jeste sprečavanje prenosa nadležnosti sa Reopublike Srpske na nivo BiH – kaže Sanja Vulić i poručuje da će “narednih dana biti zanimljivo posmatrati (ne)korektnost koalicionih partnera SNSD”.

Nakon što su u ministarske fotelje zaseli donedavni polanici Vojin Mitrović i Staša Košarac, poslanički mandat u klubu SNSD-a preuzela je, uz Vulićevu,oš jedna političarka: doktorka Ljubica Miljanović, specijalistkinja onkologije i direktorka Bolnice u Trebinju.

 

I opozicija iz RS ima svoju liderku u poslaničkim klupama, a to je univerzitetska profesorka Mira Pekić, zamenica predsedavajućeg Kluba poslanika SDS – PDP, dok se u reprezentaciji Federacije BiH uticajem i aktivizmom ističu Edita Đapo (SBB), Aida Baručija iz Nezavisnog bloka.

Aktivistkinje u pokretu za ravnopravnost žena, pozdravljaju sve veće učešće žena u najvišim zakonodavnim organima vlasti, ali upozoravaju da samo prisustvo žena na visokim pozicijama ne znači nužno i suštinsku promenu, jer da bi smo živeli u zemlji ravnopravnih građana o građanki potrebna je promena politika, a političarke u pravilu slede svoje lidere.

Izvor: