Razočaranje za "turiste": Vlasti Amsterdama uskoro zabranjuju prodaju marihuane strancima

Marihuana
Vlasti Amsterdama, u pokušaju suzbijanja sve većeg broja niskobudžetnih "narko turista" i organiziranog kriminala, planira zabraniti prodaju marihuane strancima u svojim poznatim coffe shopovima.

 

Turisti koji se nadaju da će zapaliti joint u jednom od poznatih amsterdamskih coffe shopova nakon prolaska pandemije koronavirusa vjerovatno će biti razočarani. Uskoro, u glavnom gradu Holandije više neće biti dozvoljena prodaja marihuane stranim kupcima.

Kako piše Times, gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema predložila je u petak da gradske vlasti donijesu odluku kojom će dozvoliti prodaju proizvoda od marihuane samo holandskim državljanima i stanovnicima Holandije. Halsema ovim želi zaustaviti priliv mladih turista koji posjećuju Amsterdam samo da bi pušili marihuanu.

Politike u Amsterdamu, poznatom po liberalnom odnosu prema drogama i prostituciji, postale su s godinama restriktivnije dok vlada pokušava regulirati sve veći broj narko turista koji dolaze u grad.

Amsterdam, poput Barcelone i Venecije, ima sve teži odnos sa mnogim takvim posjetiteljima usred prigovora da, između ostalog, kratkotrajni smještaj namijenjen njima uzrokuje manjak stanova za lokalno stanovništvo.

Ukupno je 46 miliona ljudi posjetilo Holandiju 2019. godine, a većina ih je došla u Amsterdam.

Mnogi od ovih turista, često mladih i malih budžeta, dolaze u Amsterdam uglavnom kako bi posjetili jedan od 166 coffe shopova u Amsterdamu u kojima je legalna prodaja proizvoda od marihuane.

Istraživanje koje je naručio grad pokazuje da 57 posto stranaca koji posjećuju centar Amsterdama kaže da je posjet coffe shopovima "vrlo važan razlog" njihove posjete.

"Problem je u tome što ih je jednostavno previše. Narko turisti su razlog povećanja potražnje za marihuanom" ", rekla je Halsema.

Kafići se toleriraju desetljećima i mogu prodati male količine marihuane kupcima starijim od 18 godina.

Međutim, jedan od paradoksa holandskih zakona o marihuani čini proizvodnju, skladištenje i distribuciju ove droge ilegalnom, mimo lične potrošnje. To znači da je jedini izvor velikih količina marihuane za preprodaju u Holandiji iz kriminalnih organizacija.

Rasprostranjena ilegalna trgovina marihuanom pomogla je postaviti temelje procvjetaloj podzemnoj ekonomiji droga, gdje se organizirane narko-bande također bore za tržište kokaina ili amfetamina i otvoreno se sukobljavaju s rivalskim bandama na ulicama Amsterdama.

"Amsterdam ostaje otvoren, tolerantan i gostoljubiv grad, ali želimo zaustaviti potkopavanje efekata kriminalnih organizacija", rekla je Halsema.

Prema njenom planu, broj coffe shopova smanjit će se na 66 u Amsterdamu, ali zauzvrat će oni moći legalno kupiti i pohraniti više zaliha.