Razorni cunami pogodio Indoneziju: Poginule najmanje 62 osobe, a skoro 600 povrijeđeno

Najmanje 62 osobe poginule, a skoro 600 povrijeđenih nakon što je cunami udario obalu indonezijskog Sunda moreuza, saopćili su vladini zvaničnici, a prenosi BBC.

Stotine objekata je uništeno. Pretpostavlja se da su uzrok podzemna klizišta nakon što je vulkan Krakatoa eruptirao. Sunda je moreuz koji se nalazi između otoka Java i Sumatra i spaja Javansko more sa Indijskom okeanom.

Očekuje se da će broj poginulih rasti zbog oštećenih objekata. Među mjestima koja su bila na udaru cunamija je i popularno odmaralište Tanjug Lesung na zapadu Jave. Upozorenje na cunami u ovom mjestu nije izdato. Mjesto je pretvoreno u ruševinu. Svjedoci su kazali kako je članove popularnog indonezijskog rock benda Seventeen koji je nastupao u odmaralištu, odvukao val, a binu potpuno uništio.

Pjevač Riefian Fajarsyah kazao je kako su basista i menadžer poginuli, a da se ostala tri člana benda i njegova supruga vode kao nestali.

Članovi Crvenog križa pretražuju ruševine u nadi da će pronaći preživjele.
Erupcija vulkana Krakota trajala je dvije minute i 12 sekundi, te stvorila oblak pepela visok 400 metara iznad planine. Pretpostavlja se da je to uzrokovalo pomjeranje i pucanje podvodnih stijena, što je uzrokovalo klizišta. Samim tim pomjeranjem, došlo je do "izgurivanja" vode, što je uzrokovalo cunami.

Nažalost, ovo nije rijetka pojava u Indoneziji jer se nalazi na tzv. "Vatrenom prstenu" gdje su zemljotresi i vulkanske erupcije vrlo česta pojava.